Dostupni linkovi

Opasnosti od ptičijeg gripa pelikana na Skadarskom jezeru


Kolonija pelikana na Skadarskom jezeru
Kolonija pelikana na Skadarskom jezeru

Zbog pojave ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori nadležni pozvaju na oprez zbog mogućeg širenja zaraze na domaće ptice a što bi bila potencijalna opasnost i za stanovništvo.

Koloniji pelikana, ptice koja je zaštitni znak Skadarskog jezera, nadomak Podgorice, zbog pojave ptičjeg gripa - podtip H5N1(virus) prijeti nestanak.

Kudravi pelikan koji je naročito osjetljiv na virus je zaštićena vrsta na nacionalnom i na nivou Evropske unije, a kategorisan je i kao globalno ugrožena životinja.

Do sada je na toj lokaciji uginulo 15 pelikana ali taj broj nije konačan.

"Zdravstvena situacija u zemlji za sada nije alarmantna. Ali ako se ne budemo odgovorno ponašali može da postane opasna. Apelujem na odgovorno ponašanje svih kako se virus ne bi prenio na domaće ptice", kaže za Radio Slobodna Evropa Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane i veterinu.

Za sada, prema njegovim riječima, nije zabilježen nijedan slučaj kod domaćih ptica.

Radnici u ime Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uklanjaju ždralove koji su umrli nakon izbijanja ptičje gripe iz jezera prirodnog rezervata, važnog odredišta za migraciju ptica u dolini Hula, sjeverni Izrael, 2. januara 2022.
Radnici u ime Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uklanjaju ždralove koji su umrli nakon izbijanja ptičje gripe iz jezera prirodnog rezervata, važnog odredišta za migraciju ptica u dolini Hula, sjeverni Izrael, 2. januara 2022.

Ukoliko na određenoj farmi dođe do zaraze zakon nalaže da se kompletana živina, i njihovi proizvodi ( jaja ) unište u skladu sa bezbjednosnim standardima.

Nadležni tvrde da su na terenu pojačane veterinarske inspekcije i stroga kontrola uvoza živinskog mesa i proizvoda i da je hrana u Crnoj Gori bezbjedna.

Kako se prenosi ptičiji grip

Na čovjeka se virus prenosi direktnim kontaktom sa uginulom pticom, pa nadležni upozoravaju da se one ne dodiruju, već obavijeste veterinarske službe.

"Virus se mnogo teže prenosi sa čovjeka na čovjeka ali nam ranija iskustva govore da je ovaj virus, sa simptomima jakog gripa, veoma opasan ako pređe na ljude", kažao je Đaković.

Zbog sprečavanja zaraze na snazi je naredba Ministarstva poljoprivrede o zabrani držanja živine na otvorenom.

Zabranjen je i lov na ptice na Skadarskom jezeru i izlov ribe u kriznom području.

Skadarsko jezero leži na granici Albanije i Crne Gore, i najveće je jezero u Južnoj Evropi
Skadarsko jezero leži na granici Albanije i Crne Gore, i najveće je jezero u Južnoj Evropi

Pojačan je je rizik da se od bioloških izlučevina koje ostavljaju ptice epidemija ptičijeg gripa prenese na ljude.

"Veoma je teško i mala vjerovatnoća da čovjek na Skadarskom jezeru dođe u kontakt sa izlučevinama zaraženih pelikana. Ali niko nije bezbjedan kada se nađe u zaraženom području", objasnio je Đaković.

Da li pelikanima na Skadarskom jezeru prijeti nestanak

Bojan Zeković iz Centra za žaštitu i proučavanje ptica kaže da u Crnoj Gori trenutno ima od 200 do 300 odraslih jedinki ovih ptica.

On se nada da kolonija pelikana u rejonu Skadarskog jezera neće nestati jer toplije vrijeme ne pogoduje virusu.

"Uplašeni smo iskustvom koje je imala Grčaka. Tamo je bio strašan pomor ove vrste i za dva mjeseca je uginulo preko 1. 800 pelikana. Zbog toga smo željeli brzu reakciju nadležnih u uklanjaju uginulih jedinki da se virus ne bi širio", kaže Zeković.

Uništavanje peradi zaražene ptičijim gripom, Krim, Ukrajina
Uništavanje peradi zaražene ptičijim gripom, Krim, Ukrajina

Ornitolog Darko Saveljić kaže za RSE da je pelikan najveća ptica koja može da leti, težine oko 12 kilograma i vizuelno dopadljiva.

Prema njegovim riječima divlje vodene ptice su rezervoari virusa a ptičiji grip, koji postoji desetinama godina, pojavljuje se u talasima.

Saveljić podsjeća da su 2006. od njega stradali milioni ptica:

"Stradaju ne samo divlje nego se prenosi i na domaće ptice. A onda konzumacijom njihovog mesa, proizvoda (jaja) ili kontaktom sa prašinom - čovjek može da se zarazi. Tako da sve treba shvatiti veoma ozbiljno".

Kako se razvijala populacija pelikana u Crnoj Gori

Zahvaljujući trudu ornitologa i nevladinog sektora koji su prethodnih decenija pomagali razmnožavanju pelikana na Skadarskom jezeru, postavljanjem vještačkih splavova za njihovo gniježđenje, od tri para pelikana koliko ih je bilo 2001. godine, današnja kolonija na Jezeru broji preko 60 parova.

"Pošto je to jako mala kolonija prethodnih godina je došlo je do ukrštanja pelikana u srodstvu. A oni komuniciraju sa takođe malobrojnom kolonijom u Abaniji, u Karavasti ( najveći zaliv u toj zemlji) i došlo je do nekakvog genetskog problema. Ne mogu da kažem da smo dobili defektne ptice, ali imamo ptice koje genetski nijesu sposobne da se izbore sa ptičijim gripom", kaže Saveljić.

Zbog ptičijeg gripa kolonija pelikana na Skadarskom jezeru je desetkovana
Zbog ptičijeg gripa kolonija pelikana na Skadarskom jezeru je desetkovana

Precizirao je da sada dugogodišnji napori ornitologa da pomognu gnježđenju padaju u vodu jer pelikanima na Skadarskom jezeru prijeti nestanak:

"Vidimo da je zbog ptičijeg gripa kolonija desetkovana. Prvenstveno zbog toga što su oni u tijesnom kontaktu jer gnijezde na svega stotinak kvadrata, a virus je jako zarazan. To je nekakav prirodan proces na koji mi nijesmo mogli da utičemo".

Međutim, Saveljić napominje da su nadležni mogli da spriječe uznemiravanje pelikana od strane krivolovaca, zbog čega je gniježđenje ptica ove godine bilo neuspješno.

"Imali smo ribare koji su ulazili u ornitološke rezervate, uznemiravali pelikane. Tako da smo ove godine imali nula mladih pelikana. Za razliku od prošle godine u isto vijeme kada smo imali oko 150 malih jedinki ", objašnjava Saveljić.

Ptičijeg gripa ima i u regionu

Nadležni su saopštili da je bilo očekivano da će se ptičiji grip pojaviti u Crnoj Gori jer je prethodno potvrđen u zemljama okruženja, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosni i Hercegovinu, Kosovo, Hrvatsku.

Skadarsko jezero udaljeno je 20 km od glavnog grada Podgorice i najveće je na Balkanskom poluostrvu. Dvije trećine pripada Crnoj Gori dok se jedna trećina nalazi na teritoriji Republike Albanije.

Ono je kao područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, upisano na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja – Ramsar listu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG