Dostupni linkovi

Crnogorski parlament usvojio rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu i genocidu u Pivi i Velici


Zgrada crnogorskog parlamenta u Podgorici.
Zgrada crnogorskog parlamenta u Podgorici.

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su rezolucije o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i o genocidu u Pivi i Velici.

Za Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu glasalo je 55 poslanika, 18 ih je bilo protiv a tri uzdržana, prenela je Mina.

Rusija je pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu 24. februara.

Zbog toga se našla pod sankcijama i izolacijom od strane Evopske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Crna Gora je, u skladu sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uvela sve restriktivne mjere Rusiji.

Skupština Crne Gore takođe je usvojila i Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici, zločinima nad civilnim stanovništvom iz Drugog svetskog rata.

Ovu Rezoluciju je podržalo 40 poslanika, troje je bilo protiv a 28 uzdržano.

Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici podnijele su opozicione Demokrate, prije gotovo godinu dana, a samo mjesec nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o Srebrenici na predlog Bošnjačke stranke.

Rezolucijom je traženo da se ustanove dani sjećanja na žrtve nacifašizma u Pivi i Velici, da se formira komisija koja bi prikupila činjenice o tom zločinu i popisala imena žrtava. Traže se i da se ovi zločini nađu u nastavnim programima.

U ovim zločinima 1943. i 1944. godine su pripadnici SS divizije "Princ Eugen" uz podršku handžarske divizije, odnosno jedinice "Skenderbeg" ubili preko hiljadu ljudi od čega više od 200 djece, pravoslavne vjeroispovjesti.

Na tom mjestu, krajem sedamdesetih podignut je memorijalni kompleks a naknadno i crkva. Srpska pravoslavna crkva 2007. kanonizovala je žrtve zločina u Pivi i Velici.

XS
SM
MD
LG