Dostupni linkovi

Poslije dvije sezone postignut dogovor o otvaranju Svetog Stefana


Dogovor je postignut na sastanku grčkog biznismena Petros Statisa i crnogorskog premijera Dritana Abazovića
Dogovor je postignut na sastanku grčkog biznismena Petros Statisa i crnogorskog premijera Dritana Abazovića

Jedan od najelitnijih hotela na crnogorskoj obali Sveti Stefan počeće ponovo sa radom ove turističke sezone, saopšteno je u srijedu iz Vlade.

Prethodne dvije godine je bio zatvoren jer zakupac hotela, kompanija Adriatic Propertis i operater Aman Resort, kako su saopštili u maju 2021., više nijesu mogli da garantuju privatnost gostima na zakupljenim hotelskim plažama.

Da je dogovor o otvaranju hotela postignut, saopštio je i premijer Dritan Abazović nakon sastanka 3. maja sa vlasnikom Adriatic Propertiesa, Petrom Statisom.

Najekskluzivnije hotele na crnogorskom primorju, Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plaže, uz prateće plaže u dugoročan zakup grčkoj kompaniji Adriatic Properties 2007. dala je vlada Demokratske parije socijalista (DPS), Mila Đukanovića.

Šest godina kasnije, prva dva hotela su počela sa radom, a Kraljičina plaža je srušena i započeta izgradnja novog.

Problemi su nastali u martu 2021. godine, kada su srušene ograde na prilazima hotelskim plažama tokom protesta dijela mještana i čelnika budvanske vlasti iz Demokratskog fronta, Demokrata i Abazovićevog Građanskog pokreta URA.

Oni su, nakon smjene DPS-ove vlasti u avgustu 2020., tražili bezuslovan pristup plažama koje su decenijama bile namijenjene gostima tih hotela i onima koji su mogli da plate više od stotinu eura dnevno za plažni mobilijar.

Sveti Stefan i dalje pusto ostrvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Oni su se protivili i izgradnji nekretnina u kompleksu hotela Kraljičina plaža.

Poslije zatvaranja hotela, Adriatic Properties je tužio državu Crnu Goru i vlasnika hotela, preduzeće "Sveti Stefan hoteli", arbitražnom sudu u Londonu.

Tuženo preduzeće u kome većinu akcija ima država je krajem 2021. uzvratilo pokretanjem arbitražnog postupka protiv Adriatic Propertiesa, s namjerom da, kako su naveli, zaštite prava, kapital akcionara i imovinu, čija se vrijednost nekorišćenjem umanjuje.

Dokle se stiglo u procesu arbitraže nije poznato, jer na pitanja Radija Slobodna Evropa nisu odgovorili ni iz Adriatic Propertiesa niti "Sveti Stefan hotela".

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma izostali su konkretni odgovori s obrazloženjem da je riječ o "pravnom postupku povjerljivog karaktera".

Menadžment hotela je od renoviranja 2013. godine dodijeljen svjetski poznatom Aman Risortu.

Prethodna dva ljeta ove plaže su bile bez pratećih ugostiteljskih sadržaja i plažnog mobilijara, a društvenim mrežama su se širile slike njihove zapuštenosti i smeća.

XS
SM
MD
LG