Dostupni linkovi

Crna Gora otvara ambasadu u Prištini, reakcije oprečne


Milan Roćen
Kabinet premijera Igora Lukšića odlučio je da nakon 4 godine od priznanja nezavisnosti Kosova otvori ambasadu u Prištini. Iako nije odredila datum otvaranja predstavništva u glavnom gradu Kosova, Vlada u Podgorici je odluku obrazložila jačanjem bilateralnih odnosa sa Kosovom, navodeći da će to podstaći napredak zemalja regiona u procesu evroatlantskih integracija i doprinijeti stabilnosti regiona u cjelini.

Kako je ranije najavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen u petak je novinarima potvrdio da će uskoro u Prištini biti otvorena Ambasada Crne Gore.

"To je ono što smo davno najavili jer smo priznali Kosovo, mi smo uspostavili diplomatske odnose sa Kosovom i to je prosto bila obaveza Ministarstva inostranih poslova da stvori uslove, a uslovi se stvaraju prije svega normativno, tako što vlada donosi odluku o otvaranju diplomatsko konzularnog predstavništva. U ovom slučaju radi se o ambasadi u Prištini", kazao je Roćen.

Odluku Vlade o otvaranju ambasade u Prištini komentarisao je i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

"Ključni trenutak se dogodio priznanjem Kosova u oktobru 2008. godine. Samo otvaranje ambasade je tehnički trenutak i ne vidim tu nikakvu političku zavjeru niti nezgodan momentum. Vidim samo trenutak za provođenje te odluke. Crna Gora je u evropskim integracijama i očekuje datum početka pregovora. Bitna obaveza svakoga, i Srbije i Crne Gore je regionalna saradnja, a dio te saradnje je svakako dovođenje odnosa u skladu sa našim odlukama", istakao je Krivokapić.

Iako kabinet premijera Igora Lukšića nije saopštio datum otvaranja ambasade u Prištini,u saopštenju za javnost objašnjeno je da će to biti učinjeno u cilju jačanja odnosa dvije zemlje na svim nivoima.

U medijima i krugovima bliskim vlasti već neko vrijeme govori se da je najozbiljniji kandidat za mjesto ambasadora bivši direktor RTCG Radovan Miljanić.

Analitičar iz Prištine Behljulj Bećaj izjavio je da je odluka Vlade u Podgorici veliki korak, bez obzira na to što je kako kaže stigao prilično kasno. Bećaj očekuje da i Vlada Hašima Tačija donese odluku o otvaranju ambasade u Podgorici, odbacujući mogućnost da to može izazvati proteste u dijelu crnogorske javnosti.

Siništaj: Igra vlasti

Iako su diplomatski odnosi Crne Gore i Kosova uspostavljeni prije dvije godine, crnogorski predsjednik Filip Vujanović zalagao se za odgađanje razmjene ambasadora zbog neregulisanog statusa crnogorske manjine na Kosovu. Vujanović je tražio da prethodno Crnogorci budu navedeni u Ustavu Kosova kao manjina i da im budu obezbijeđena sva prava.

Predsjednik Udrženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić pozitivno komentariše odluku Vlade Crne Gore o otvaranju ambasade u Prištini i sada očekuje da Vlada u Prištini uradi ono što je obećala.

Slobodan Vujičić, foto: mediacentar.info
Slobodan Vujičić, foto: mediacentar.info
"I ovdje imamo obećanja da će u septembru Crnogorci biti uvršteni u Ustav Kosova i da nakon toga dođe do razmjene ambasadora. Smatramo da je ovo još jedan impuls ka Kosovu da što prije donese tu odluku i da što prije dođe do razmjene ambasadora. Koliko ja znam predsjednik Vujanović nije mijenjao svoj stav, a da dođe do razmjene ambasadora neophodan je potpis upravo predsjednika Vujanovića", podsjetio je Vujičić.

I Albanci u Crnoj Gori pozdravljaju najavu otvaranja ambasade u Prištini. No, i oni smatraju da se sa tim prilično kasni. Vaselj Siništaj iz Albanske alternative kaže da mu posljednji potez iz kabineta premijera Igora Lukšića koji nije odredio i datum otvaranja ambasade ukazuje da je moguće posrijedi još jedan trik vlasti.

"Mislim da Crna Gora odugovlači i mislim da bi bilo korisnije da smo ranije otvorili ambasadu i uspostavili diplomatske odnose na nivou ambasadora i da bismo brže riješili sva, uključujući i životna pitanja poput pitanja socijalnog osiguranja, oko imovine, oko granice. I dalje smatramo da ovo ide pre sporo i sve mi se ovo čini, kroz činjenicu da još nije određen datum otvaranja ambasade, kao još jedna igra vlasti pred parlamentarne izbore", ocjenjuje Siništaj.

Otvaranje crnogorske abasade na Kosovu je nepromišljena odluka Vlade i pokušaj da se skrene pažnja sa nekih značajnih događaju u državi, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević.

Lalošević smatra da je nakon crnogorskog priznavanja nezavisnosti Kosova došlo do najnižih odnosa između Beograda i Podgorice.

"To su loši odnosi izazvani lošom politikom crnogorske Vlade", kazao je on novinarima u parlamentu.

Upitan da li takav potez Vlade može da pogorša odnose između dvije države Lalošević je rekao da treba napraviti analizu, jer je u toku stvaranje izvršne vlasti u Beogradu.

Podsjetimo, Crna Gora je 2008. godine priznala nezavisnost Kosova i ta je odluka izazvala najveće tenzije i zahlađenje u odnosima Srbije i Crne Gore. Nakon odluke o priznanju Kosova, opozicija je u Podgorici održala protest koji je na kraju prerastao u nasilje na podgoričkim ulicama u kojem je došlo do sukoba demonstranata i policije.

Tadašnja crnogorska ambasadorka Anka Vojvodić u Beogradu je proglašena nepoželjnom nakon čega je morala da napusti Srbiju. Njen nasljednik Igor Jovović došao je u Beograd nakon godine čekanja da Srbija odobri povratak crnogorskog ambasadora.
XS
SM
MD
LG