Dostupni linkovi

Otkazivanje Parade potvrda neprihvatanja LGBT zajednice


Sa konferencije za novinare LGBT Foruma Progres
Sa konferencije za novinare LGBT Foruma Progres

Crnogorska LGBT zajednica je ogorčena nakon što je policija i treći put za redom otkazala Paradu ponosa koja je bila zakazana za 18. septembar u Nikšiću. LGBT zajednica smatra da je otkazivanje Parade simptom, a da uzroci leže u crnogorskom obrazovnom sistemu i suštinskom neprihvatanju LGBT zajednice kao sastavnog i jednakog dijela crnogorskog društva.

Izvršni direktor NVO "LGBT Forum Progres" Stevan Milivojević je kazao da zbog otkazivanja Povorke ponosa u Nikšiću „osjeća moralnu odgovornost“, ali i da se „lično osjeća kao neko ko je izdao LGBT zajednicu“ jer se pokazalo da je „višemjesčni trud i rad na organizaciji propao“ zbog, kako je policija objasnila, bezbjednosnog rizika.

Milivojević je kazao da ne vjeruje u policijsko objašnjenje jer je ono isto kao i „u prethodna dva puta“. Posebno zabrinjava činjenica da su organizatori samo „tri dana uoči najavljene povorke obaviješteni da se „nijesu stekli za to potrebni uslovi“, objasnio je Milivojević.

„Zbog toga što nijesam ispunio očekivanja same zajednice, nijesam ispunio u naporima da se dođe do održavanja same Povorke ponosa u Nikšiću i iz ovog razloga želim da vas obavijestim da ću ponuditi svoju ostavku odgovarajućim strukturama u sklopu naše organizacije. To je način da prihvatim tu odgovornost i kao način da skrenem pažnju da ovakve stvari ne smiju više da se događaju u ovojzemlji ukoliko zaista želimo da baštinimo evropske vrijednosti, da baštinimo antifašističke vrijednosti i da zaista, iskreno, bez prikrivenih igara sprovodimo vladinu LGBT politiku, ne zarad međunarodnih poena i ne zarad bilo kog drugog već zarad svih nas“, kazao je Milivojević.

Posjetimo, u Crnoj Gori su do sada održane tri povorke ponosa. Prva u Budvi u julu 2013. godine protekla je uz nasilje i nerede kao i prvi Montenegro prajd održan u Podgorici na jesen iste godine.

Zdravko Cimbaljević
Zdravko Cimbaljević

Nakon budvanskog prajda, zbot prijetnji smrću kao i nedjelovanja pravosuđa po brojnim prijavama za izazivanje nereda i nasilja na ulicama tog primorskog grada tokom šetnje LGBT osoba, tadašnji lider LGBT zajednice Zdravko Cimbaljević napustio je Crnu Goru i dobio azil u Kanadi.

Prošlogodišnji skup u Podgorici uz neviđene mjere bezbjednosti protekao je bez incidenata.

Homofobni grad

Uzroci otkazivanja nikšićke parade ponosa, smatra Stevan Milivojević, leže zapravo u tome što Vlada i nadležne institucije sistema ne pokazuju volju i želju da se na ovom polju nešto „suštinski mijenja“. Milivojević napominje da nije dovoljna deklarativna podrška Vlade Crne Gore već je „neophodno kontinuirano djelovanje“ da bi se Parada održala.

„Kada dođemo do situacije da svi oni koji bi trebalo da podržavaju - okrenu leđa, a neki od njih se danas 'igrom slučaja nalaze na službenim putovanjima' i potpuno ih ne zanima šta se dešava u Crnoj Gori. Nema iskazanog ineresovanja da se dođe do toga da se pita: zbog čega je otkazan taj Prajd? Da li možemo nekako pomoći, da li možemo zajednički raditi na otklanjanju tih uzroka? Toga nema - svi ćute! Dakle, iz tih razloga mislim da je to pokazatelj stvarnog stanja, a to je nedostatak volje da se nešto u ovoj zemlji promijeni“, zaključio je Stevan Milivojević.

I dok je izvršni direktor LGBT Forum Progres Stevan Milivojević dodijelio Nikšiću epitet „homofobnog grada“, gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović kaže za Radio Slobodna Evropa da „Nikšić to nije“.

Grbović je pojasnio da je nedavno razgovarao sa predstavnicima LGBT zajednice i da nije stekao „takav utisak“ i dodaje da vjeruje da je „sazrelo vrijeme“ da se parada ponosa ipak održi u Nikšiću. Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović ovako komentariše otkazivanje Parade ponosa:

„Pa, ne vidim nikakvu odgovornost lokalne zajednice. To je posao policije, koja procjenjuje bezbedonosne mjere, i oni su procijenili da u ovom momentu ne bi trebalo da se održi, a nije rečeno da neće možda za mjesec dana to moći. Ja mislim da je sazrelo vrijeme da može to da se održi. Mislim da nijesu Nikšićani homofobični toliko- više je to, onako, neka priča. Ali mislim da će biti prilike...Ali normalno u nekom normalnom intervalu, ali zaista je za Dan opštine gdje je praktično čitav trg i sve poklopljeno sa nekim manifestacijama nemoguće to bilo tako završiti“, kazao je Grbović.

Dok lokalne vlasti poriču odgovornost za otkazivanje Parade pokušali smo u resornom Ministarstvu za ljudska prava dobiti odgovor: da li oni osjećaju odgovornost što je po treći put zaredom otkazan Prajd u Nikšiću, ali smo ostali bez odgovora, jer šefica kabineta ministra Suada Numanovića, koja je i PR Ministarstva, Sanja Žugić nije odgovarala na pozive naše redakcije.

XS
SM
MD
LG