Dostupni linkovi

Crnogorsko ordenje za američke zvaničnike


U ime predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović uručio je bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu jedno od najviših državnih odlikovanja - Orden crnogorske velike zvijezde za doporinos u razvoju bilateralnih odnosa i crnogorskom članstvu u NATO.

Ceremonija je upriličena u biblioteci Kongresa u Vašingtonu u prisustvu ambasadora Crne Gore u SAD Nebojše Kaluđerovića.

Nakon uručenja odlikovanja Bajden je rekao da mu je čast što je dobio crnogorski orden, uz podsjećanje da je za Balkan zainteresovan još otkad je bio senator. On je poručio da "dok jugoistočna Evropa ne bude potpuno integrisana, nikada neće biti potpunog mira i bezbjednosti u Evropi i SAD".

"A danas, samo 12 godina poslije proglašenja nezavisnosti, Crna Gora je punopravna članica NATO-a, zaštićena članom 5. Naglašavam to – član 5 Povelje NATO-a je sveto obećanje koje su SAD dale svakoj članici, bilo maloj ili velikoj. I to nije neprimjećeno u drugim dijelovima svijeta, a posebno kod naše ruske braće. Kakvo dostignuće gospodine ministre i ambasadore. Do toga je doveo nevjerovatno vrijedan rad i odlučnost lidera, ali i običnih građana Crne Gore", istakao je Bajden.

Od obnove nezavisnosti do danas, predsjednik Filip Vujanović je Orden crnogorske velike zvijezde, osim Džozefu Bajdenu, dodijelio još šest puta, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u kabinetu crnogorskog predsjednka. Ovo inače, drugo po redu najviše državno priznanje, prethodno je dodijeljeno: ne­ka­da­šnjem mi­ni­stru vanj­skih po­slo­va Slo­vač­ke Mi­ro­slavu Laj­čaku, kraljici Jordana Ra­ni­ji al Ab­du­lah, princu Ha­lid Al bin Ab­dul Azir Al iz Sa­u­dij­ske Ara­bi­je i še­iku Mu­ha­medu bin Za­jedu, princu Abu Da­bi­ja. A post­hum­no je Orden crnogorske velike zvijezde Vujanović do­di­je­lio ne­ka­da­šnjem pre­mi­je­ru Sr­bi­je Zo­ra­nu Đin­đi­ću, a isto pri­zna­nje je do­di­je­lje­no i biv­šem am­ba­sa­do­ru SAD-a Ri­čar­du Skla­ru.

Predsjednik Vujanović je Orden crnogorske velike zvijezde do sada dodijelio još šest puta
Predsjednik Vujanović je Orden crnogorske velike zvijezde do sada dodijelio još šest puta

Orden crnogorske zastave - prvog reda, koje je od obnove nezavisnosti predsjednik Vujanović dodijelio ukupno 40 puta, dodijeljeno je senatoru Džonu Mekejnu, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje ceremoniji. Isto priznanje dobio je i kongresmen Majk Tarner, koji je imao veliki doprinos u crnogorskom članstvu u NATO-u.

"Svi koji su radili na pristupanju Crne Gore NATO-u razumjeli su njen značaj. Ne samo zato što je riječ o strateškom mjestu u Evropi i strateškom savezniku SAD, već i o zemlji koja je ostatku svijeta pokazala da je transatlantski savez snažan i da politika otvorenih vrata i dalje postoji", rekao je TArner nakon uručenja ordena.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je kazao da je ovo izuzetno značajan događaj, zbog bilateralnih odnosa i zbog toga što su odlikovanja dodijeljena trojici Amerikanaca za koje Crna Gora pamti da su dali veliki doprinos da bi zemlja postala članica NATO-a.

"Bez prijatelja, i to prijatelja iz ovako važne i velike zemlje, vodeće zemlje Sjevernoatlantske alijanse Crna Gora to ne bi mogla da postigne", ocijenio je Darmanović.

I nekadašnji ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac za RSE kaže kako smatra da je u redu što je predsjednik Vujanović odlikovao visoke američke funkcionere, ali napominje da je tokom procesa obnove nezavisnosti Crna Gora imala još značajnih prijatelja među američkim funkcionerima koji zavređuju ista priznanja.

"Smatram da je sasvim u redu što je Vujanović odlikovao jedan broj visokih američkih ličnosti zbog njihove podrške Crnoj Gori i njenom angažovanju da postane članica evroatlanskih integracija, odnosno NATO-a. Ja bih ovom prilikom htio da istaknem, da je Crna Gora na putu svoje nezavisnosti imala u SAD-a znatno snažniju podršku nego u EU. I u SAD-u smo imali nekoliko izuzetno značajnih ličnosti koje su se angažovale za stvar nezavisnosti Crne Gore i pružali joj podršku. Tako da mi se čini da i oni jednako zavređuju da im se dodijeli odgovarajuće priznanje", zaključio je Lukovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG