Dostupni linkovi

Crna Gora sve bliža početku pristupnih pregovora


Filip Bridlav u posjeti Podgorici
Filip Bridlav u posjeti Podgorici

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Filip Bridlav, boravi u Podgorici gdje razgovara sa najvišim državnim i vojnim zvaničnicima.

Iz Vlade su saopštili da ta posjeta predstavlja čin podrške Crnoj Gori nakon dobijanja pozivnice za punopravno članstvo u Alijansi.

Bridlav je prvo razgovarao sa Draganom Samardžićem, načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore.

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Filip Bridlav, prvi je zvaničnik Alijanse tog ranga koji dolazi u Podgoricu nakon što je u decembru prošle godine Crna Gora i zvanično dobila pozivnicu za članstvo.

Njegova posjeta dolazi i nakon što je prije nekoliko dana generalni sekretar Jens Stoltenberg najavio da će pristupni pregovori sa Crnom Gorom početi sredinom februara.

Bridlav nakon sastanka sa Samardžićem kaže da je Crna Gora spremna da postane punopravna članica Alijanse u veoma kratkom roku.

Filip Bridlav u posjeti Podgorici, foto: Savo Prelević
Filip Bridlav u posjeti Podgorici, foto: Savo Prelević

"Vaši vojnici, koji su u Avganistanu zajedno sa NATO partnerima, ne samo da su uspješno usvojili NATO standarde, nego su značajno poboljšali svoje kapacitete i zbog toga sam ubijeđen da Crna Gora može veoma brzo da postane punopravna članica", kazao je Bridlav.

Govoreći o pristupnim pregovorima koji su najavljeni za sredinu mjeseca, Samardžić iznosi vrlo optimističnu procjenu u pogledu njihovog trajanja.

"U februaru grupa koju će predvoditi ambasadorka Dragana Radulović, počinje pristupne pregovore u Briselu, koji bi trebalo da budu završeni do kraja aprila. Tako da bi u maju mogli zauzeti svoja mjesta u odgovarajućim NATO komitetima i drugim radnim tijelima, kao posmatrači, do punopravnog članstva. Paralelno sa tim započeli smo integracioni proces, koji se većinom odnosi na vojsku i kako je integrisati u kolektivni sistem bezbjednosti", naveo je Dragan Samardžić.

Inače, i kada pregovori o pristupanju Crne Gore budu završeni, sve zemlje članice NATO-a onda treba da potpišu Protokol o pristupanju nove članice Alijansi.

Protokol potom treba da ratifikuju parlamenti u svih 28 članica, dok je novopozvanoj zemlji ostavljeno da sama odluči da li će svoj iskaz o pristupanju Alijansi potvrditi na referendumu, u parlamentu, ili na bilo koji drugi način.

Zvanično se postupak pristupanja završava tako što se potvrđen Protokol predaje Stejt departmentu, gdje se čuvaju svi dokumenti Alijanse.

Dodajmo i da posjeta vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu, dolazi nakon što je prema posljednjem istraživanju agencije Damar porasla podrška građana članstvu Crne Gore u NATO.

Naime, prema tom istraživanju 47,3 posto građana je za članstvo dok je protiv protiv 37,1 posto.

XS
SM
MD
LG