Dostupni linkovi

DF traži holandski referendum o ulasku Crne Gore u NATO


Iz Demokratskog fronta najavljuju i proteste: Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Andrija Mandić

Demokratski front, osim serije protesta zbog ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u crnogorskoj skupštini, najavljuje i međunarodne aktivnosti koje bi mogle ako ne da spriječe, ono bar da uspore prijem Crne Gore u Alijansu, najavljen za početak juna.

Nakon što su odustali od organizacije alternativnog referenduma u Crnoj Gori o njenom članstvu u NATO, iz opozicionog Demokratskog fronta najavljuju inicijativu prema Holandiji, koja, iako je ratifikovala crnogorski protokol, ima zakonske mogućnosti da do kraja maja pokrene organizaciju referenduma o tome da li Crna Gora treba da uđe u NATO.

Poslanik i visoki funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović objašnjava da će oni u saradnji sa holandskim organizacijama i istomišljenicima pokrenuti peticiju za održavanje referenduma u to zemlji kako bi blokirali ulazak Crne Gore u Alijansu:

"Do 19. aprila biće predata inicijativa nekoliko građana i organizacija, a nakon toga dobijaju se četiri nedjelje da se skupi 10.000 potpisa građana Holandije. Ukoliko se skupi 10.000 potpisa ulazi se u verifikaciju te odluke, dobija se novih šest nedjelja i onda treba skupiti 300.000 potpisa za raspisivanje referenduma", pojašnjava Radunović.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera za RSE kaže da je nova inicijativa protivnika članstva Crne Gore u NATO jedan od njihovih posljednjih bezuspješnih poteza zaustavljanja Crne Gore na tom putu:

Savo Kentera: Ulazak u NATO ništa ne može zaustaviti
Savo Kentera: Ulazak u NATO ništa ne može zaustaviti

"Moram reći da taj dio opozicije, podržan od strane Rusije, očajnički pokušava da nekim, moguće posljednjim, potezima pred prestanak svog postojanja izdejstvuje još neke stvari koje bi eventualno mogle usporiti ili odgoditi punopravno članstvo Crne Gore u NATO", kaže Kentera,

Međutim, naglašava, "niti ova njihova inicijativa, ni bilo koja druga ne može to spriječiti".

"Moramo se pomiriti sa činjenicom da je Crna Gora maltene već članica NATO i da tu stvar apsolutno ništa više ne može poremetiti, pa čak ni eventualno održavanje referenduma u Holandiji", ocjenjuje Kentera.

Donji dom Parlamenta Holandije usvojio je 22. decembra 2016. Protokol o priključenju Crne Gore NATO-u ubjedljivom većinom. Procedura ratifikacije nastavljena je 21. marta ove godine, kada je Protokol ratifikovan i u Senatu Kraljevine Holandije.

'Zagorčati im život'

Prema holandskim zakonima, ratifikacija postaje operativna, validna, nakon što prođe rok od najmanje dva mjeseca od usvajanja u Senatu. U slučaju Crne Gore taj rok je 1. jun.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberger najavio je zvanično pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi u junu.

"Pristupanje Crne Gore NATO-u će da doprinese stabilnosti, kako u regionu, tako i u Evropi, te očekujemo da sve zemlje potpišu protokol do juna", rekao je Stoltenberg.

Duško Marković i Ivan Brajović očekuju proteste anti NATO snaga
Duško Marković i Ivan Brajović očekuju proteste anti NATO snaga

U međuvremenu, Vlada Crne Gore priprema Zakon o ratifikaciji protokola o pristupanju NATO-u, koji će podržati vladajuća koalicija i dio opozicije, a koji bi, kako se očekuje, naredne sedmice trebalo da bude proslijeđen parlamentu.

Premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović ranije su saopštili da očekuju proteste anti NATO snaga, ali i da će proteći u demokratskoj atmosferi iskazivanja suprotnog stava povodom tog pitanja.

Iz Demokratskog fronta ponavljaju da će se vladinoj inicijativi i skupštinskoj raspravi o protokolu suprotstaviti protestima:

"Gledaćemo da im zagorčamo život, da se makar kao ljudi loše osjećaju kada budu dizali ruke protivno volji svojih građana", poručuje Slaven Radunović.

Iz Pokreta za promjene, druge članice Demokratskog fronta, ponavljaju da je referendum jedina demokratska opcija kada su NATO integracije u pitanju:

"Sigurno da nije dobro da Vlada donosi odluke da se tako važna odluka donosi u krnjem parlamentu koji nema nikakav legitimitet i koji je nastao krađom izbora, na osnovu lažnog državnog udara, koji se ovih dana bukvalno raspada pred domaćom i međunarodnom javnošću.

To se radi umjesto da se ide ka konsenzusu i ka mirnom rješenju ove krize najširim demokratskim standardima. Kako se politička kriza ne može riješiti bez prelazne vlade, fer i poštenih izbora čije će rezultate svi priznati, tako se ni pitanje NATO članstva ne može riješiti na održiv način, osim na referendumu čije će rezultate svi priznati", zaključuje Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da su odustali od organizacije alternativnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO jer nemaju finansijske mogućnosti da raspišu referendum, koji bi, prema njihovoj procjeni, najmanje koštao između 800.000 i milion eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG