Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pobuni se protiv nasilja nad ženama


Samo u posljednje dvije godine, četiri žene ubili su njihovi partneri ili bivši partneri, a novinske stupce gotovo svakodnevno punile su vijesti o slučajevima nasilja.

U Crnoj Gori počela je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" pod sloganom "Mi smo tolerantan narod... kad je nasilje nad ženama u pitanju".

Aktivistkinje nevladinih organizacija koje se bore za prava i zaštitu žena od nasilja na centralnom gradskom trgu pozivale su građane da svojim potpisom podrže njihovu borbu za društvo u kojem će svaki savjesni građanin prijaviti nasilnika, a institucije do kraja i po zakonu odraditi svoj dio posla.

Sreten Sekulović iz Podgorice smatra da i same žene treba da reaguju.

"Ja tu negdje više krivim ženu nego tog čovjeka, nasilnika jer zašto ona ne reaguje, zašto se ona ne pobuni i prijavi ga. Zašto da trpi nasilje i toleriše ga", kaže Sekulović.

Među građanima koji su se potpisali protiv nasilja nad ženama je i Obrad Mitrović.

"Žene su tu da nam uljepšaju život i one su dar od boga. Zato ja nikakvo nasilje nad ženama ne tolerišem. Imam 58 godina i veliko životno iskustvo pa mogu da kažem da se to možda nekada više skrivalo a danas je to mnogo više izraženo. Razlog za sve vidljivije nasilje nad ženama je opšta frustracija u društvu, jedno veliko nezadovoljstvo stanjem u društvu pa onda neki ljudi to rješavaju tako što taj bijes iskaljuju na pogrešnu stranu, tamo gdje ne bi trebalo", kaže Mitrović.

Za Zlatka Rustanovića nema dileme da bi prijavio nasilje nad ženama iako, kako kaže nema pravu informaciju kome i kako to da prijavi.

"Nijesam nikada prijavio iz razloga što nijesam znao na koju adresu da se obratim. Tim prije i zbog toga što sam čuo od drugih koji su prijavljivali da i sama policija kada se to desi ima neka ograničenja, u smislu da to sa njima ide sporo jer oni moraju prvo da dođu, pa da ispitaju situaciju i tako dalje", riječi su Rustanovića.

Prema podacima crnogorske policije, na godišnjem nivou imali su 1.400 prijava za nasilje u porodici dok se u nevladinom sektoru pozivaju na posljednja istraživanja koja pokazuju da je svaka treća žena u Crnoj Gori tokom života imala ili ima iskustvo nasilja.

Samo u posljednje dvije godine, četiri žene ubili su njihovi partneri ili bivši partneri, a novinske stupce gotovo svakodnevno punile su vijesti o slučajevima nasilja.

Žrtve najčešće ne prijavljuju nasilje
Žrtve najčešće ne prijavljuju nasilje


Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće apeluje na građane da se pobune protiv nasilja nad ženama i na taj način preduprijede tragične posljedice.

"Vi ćete se pobuniti ako vam je internet slab, ako vam je taksi služba zakazala, ako su komunalne usluge problem... za bilo što. Ali niko se ne pobuni za žene koje su pretučene, koje su na ulici ili one koje su ubijen", ukazuje Raičević.

Iz Centra za građansko obrazovanje ukazuju da blage kaznene politike za nasilje nad ženama osnažuju nasilje kao prihvatljiv obrazac ponašanja.

Efikasna borba protiv nasilja nad ženama jedan je od pokazatelja funkcionisanja pravne države, koji će biti i mjerilo sposobnosti Crne Gore da se integriše u evropsku i globalnu zajednicu, ali i ostvari suštinski društveni razvoj, zaključuju iz te nevladine organizacije.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava kaže da su preblage kazne zapravo motiv nasilnicima da ponove isto djelo.

"Mene posebno brine to što imamo mnogo više prekršajnih prijava za nasilje nego krivičnih, kojih imamo 200 na godišnjem nivou. Sve ostalo su prekršajne prijave koje se podnose čak u slučajevima kada imamo teško fizičko nasilje. To nam govori da naše institucije još uvijek njeguju tolerantan stav prema nasilju", navodi maja Raičević.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježavaju organizacije, institucije, pojedinci i pojedinke u preko 100 država svijeta.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG