Dostupni linkovi

Nacionalne zastave za svadbe


Albanska zstava, fotoarhiv
Albanska zstava, fotoarhiv

Hoće li izmjene postojeća tri zakona kvalitetnije definisati upotrebu nacionalnih zastava manjinskih naroda u Crnoj Gori s obzirom da su dosadašnja neusaglašena zakonska rješenja u praksi rezultirala nizom problema uključujući privođenja građana i novčane kazne?

Nedavno je zbog javnog isticanja albanske nacionalne zastave prilikom privatne proslave policija privodila građane u Tuzima i Ulcinju što je izazvalo oštru reakciju predstavnika albanskih nacionalnih partija koji su poručili da je na djelu selektivna primjena prava.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka očekuje da će izmjenjena zakonska rješenja, koja je predložila Vlada a čije se usvajanje očekuje u parlamentu, eliminisati ovakve probleme i ukazuje na dosadašnju zakonsku konfuziju.

"Jedan zakon dozvoljava, drugi zakon kažnjava. Da bismo izbjegli ovo, odluka Vlade je bila da sva tri zakona budu u Skupštini Crne Gore i da se usvoje u paketu. Zakoni preciziraju na koji način jedna nacionalna manjina može da upotrijebi svoje nacionalne simbole te da ne bude više tih nesporazuma", navodi Zenka.

Zenka za Radio Slobodna Evropa (RSE) precizira kako će se upotreba nacionalnih simbola sprovoditi u praksi.

"Za isticanje zastave na vjenčanju sigurno neće biti kažnjavanja, ni za privatne proslave, niti za politička okupljanja. Normalno, svaka manjina, svaki nacionalni savjet će prije toga definisati svoje nacionalne simbole", pojašnjava ministar za ljudska i manjinska prava.

Policija je do sada shodno Zakonu o javnom redu i miru privodila građane a prekršajni sudovi izricali kazne zbog isticanja nacionalnih zastava. Posljednji takav slučaj zabilježen je u Malesiji u Tuzima nadomak Podgorice gdje većinski žive Albanci.

Predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj je pozvao građane albanske nacionalnosti da, dok se problem institucionalno ne riješi, ističu albansku zastavu a partija na čijem je čelu će snositi troškove za eventualno izrečenu kaznu poručivši da "oni nijesu u stanju da kažnjavaju koliko smo spremni da platimo".

Sankcionisanje građana albanske nacionalnosti zbog isticanja svoje zastave je apsolutno neprihvatljivo, kaže za RSE Đeljošaj, pojašnjavajući dilemu koja zastava je u upotrebi.

"Nije to zastava susjedne Republike Albanije već zastava Skenderbega. To je zastava Albanaca. Po zakonu, Nacionalni savjet Albanaca je odredio da je to zastava Albanaca u Crnoj Gori i biće slobodna za upotrebu", kategoričan je Đeljošaj.

Iako kaže da ne želi da prejudicira odluku Nacionalnog savjeta Albanaca, koju će zastavu izabrati za nacionalni simbol Albanaca u Crnoj Gori, ministar Zenka objašnjava: "Jednostavno, Albanci poznaju samo tu zastavu, mi druge zastave nemamo".

Osvrćući se na dosadašnje tumačenje zakona i odluke pravosudnih institucija koje su izazivale reakcije albanskih partija, Zenka ocjenjuje da je u praksi bilo selektivne primjene Zakona.

"Trebalo je kod nadležnih organa malo više fleksibilnosti jer ima nekih ljudi koji, za divno čudo, sankcionišu samo upotrebu albanske zastave", kazao je Zenka.

Godinama je isticanje nacionalnih zastava na privatnim građanskim proslavama ili stranačkim okupljanjima u Crnoj Gori, poput srpske trobojke ili albanske zastave, izazivalo javnu polemiku stručne i laičke javnosti.

Dio javnosti zastupa stav da se, kako na javnim mjestima i državnim institucijama i proslavama, tako i na privatnim, upotrebljava isključivo crnogorska zastava.

Ovo je anahrono razmišljanje, kaže Nik Đeljošaj i podsjeća da su Albanci autohtoni narod u Crnoj Gori koji poštuje nacionalne simbole države što su više puta i dokazali.

"Postoji ta neka percepcija da je pojavljivanje albanske zastave za nekoga provokacija, što je za mene neprihvatljivo. Ne znam koju zastavu da vidim, susjedne Hrvatske, BiH, Srbije... Za mene ne predstavlja nikakvu provokaciju", kaže Đeljošaj.

Đeljošaj: Albanci su autohtoni narod u Crnoj Gori
Đeljošaj: Albanci su autohtoni narod u Crnoj Gori

Ministar Zenka podsjeća na primjer iz svakodnevnog života.

"Imali smo prošle godine slučaj navijača koji je sa albanskom zastavom došao iz Francuske. Prošao je Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i došao do Budve i tamo je neko ustanovio da je uznemirio nekoga sa tom zastavom. Što ne služi za primjer ovoj Crnoj Gori koju mi kultivišemo i koju smo svi zajednički stvarali. Ako nikome u Evropi ne smeta, zašto bi smetala Crnoj Gori koja unutar sebe ima i dio albanskog naroda?, kazao je Zenka koji se nada da će se o zakonima u Skupštini odlučivati do kraja ove ako ne, na prvoj sjednici naredne 2019. godine.

Koliko je isticanje nacionalnih zastava tokom slavlja poput vjenčanja prethodnih godina uticalo na podjele unutar crnogorskog društva, ilustruje primjer mladog bračnog para Ćalić koji se u Nikšiću vjenčao uz zastavu Jamajke.

"Svaka svadba je obilježena tim zastavama i pjesmama. I jedni i drugi kritikuju. Ja nijesam želio da dođe do toga i da dozvolim da se podjele dešavaju na mojoj svadbi. Daleko od toga da ja ne poštujem sve zastave. Samo sam izabrao svoju da bih ostao svoj i da bih učinio svoje vjenčanje slobodnim, opuštenim i srećnim", kazao je u izjavi za RSE mladoženja Dejan Ćalić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG