Dostupni linkovi

Crna Gora na putu ka EU: Evropske vrijednosti prije svega


Ilustracija
Ilustracija
Šta čeka Crnu Goru na putu ka EU, koji su izazovi i koliko se u Crnoj Gori poštuju evropske vrijednosti?

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič je, govoreći o evropskim vrijednostima, podsjetio da nema tržišne ekonomije bez vladavine prava i da nema vladavine prava bez demokratije – to su, kako je rekao Drobnič, jako povezani pojmovi koji predstavljaju kostur vrijednosti EU.

"Onda shvatamo zašto je EU uvela taj novi pristup ka pregovorima gdje se vladavina prava nalazi na početku procesa i u žiži interesovanja. Prije nego što se tu postigne neki određeni napredak ne može se napredovati u drugim poglavljima", kaže Drobnič.

Govoreći o tome šta čeka Crnu Goru na putu ka EU, Drobnič je podsjetio i da će do kraja procesa pristupnih pregovora EU pratiti ispunjavanje poglavlja 23 i 24 ali i da će ta dva politička poglavlja imati reperkusije na sve ostalo:

"Kao na primjer na finansijsku kontrolu koja u mnogo čemu dopunjuje tu vladavinu prava. I kada u ovom momentu govorimo recimo o pitanju korupcije, o odlukama Vlade zbog kojih ona dolazi u konflikt sa parlamentom. Sve to će se u perspektivi posmatrati kroz pitanja finansijske kontrole i kroz to poglavlje", naveo je Drobnič.

Profesor Filip Kovačević smatra da EU neće moći da ispuni svoju humanu misiju bez integrisanja Zapadnog Balkana. Govoreći o Crnoj Gori Kovačević kaže da institucije EU treba da igraju ulogu kontrolora demokratskih procesa:

"Što se tiče Crne Gore, želio bih da vidim EU kao snažnog saveznika onih snaga koje žele da demokratizuju crnogorsku političku scenu i da insisitiraju na ispunjavanju i poštovanju univerzalnih standarda i normi u svakodnevnom životu", ocjenjuje Kovačević.

Profesorica Gordana Đurović Evropsku uniju doživljava kao partnera svim crnogorskim institucijama i dodaje da iz Crne Gore stiže jednoglasna poruka:

"Da je ovdje jedna preovlađujuća i iskrena podrška za integracije, nošena prvenstveno onim što ste vi promovisali a to su jače institucije i vladavina prava. Negdje je nepravedno što su ekonomski ciljevi stavljeni u prvi plan a kriza ih sada ponovo vraća u centar pažnje", kaže Gordana Đurović.

Građani kažu da nijesu dovoljno informisani o tome šta su evropske vrijednosti. A da li se one u Crnoj Gori poštuju:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG