Dostupni linkovi

Crna Gora na korak do ulaska u NATO


Crna Gora dobila status posmatrača u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

Crna Gora dobila status posmatrača u NATO, Brisel, 19. maj 2016.

Dvadeset osam članica NATO saveza, abecednim redom, od Albanije do Sjedinjenih Američkih Država, potpisale su Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Proces koji je započeo 2. decembra 2015. biće zaključen nakon što parlamenti svih članica ratificiraju Protokol o proširenju NATO-a.

Glavni tajnik Alijanse na svečanosti u Briselu je istaknuo da je ovo istorijski dan za Crnu Goru koja 21. maja obilježava deset godina svoje nezavisnosti, a premijer Milo Đukanović je kazao da ovaj dan pokazuje da je Crna Gora napravila dobar izbor 21. maja 2006.

„Za Crnu Goru ovo nije kraj, već početak puta prema članstvu najuspješnijeg saveza u povijesti. To znači da se moraju nastaviti reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, te modernizaciju sistema odbrane. Impresioniran sam posvećenosti i privrženosti s kojima je upravo to uradjeno. Zato je 28 članica odlučilo pozvati Crnu Goru i zbog toga je danas potpisan Protokol o pristupanju jer je Crna Gora odlučna da poštuje osnove vrijednosti NATO saveza.“

Đukanović je kazao da je Crna Gora odlučna ispunjavati vrijednosti svih članica Alijanse.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

„Vjerujem da je ovo značajan dogadjaj za naše susjede. Približavanje Crne Gore Alijansi i njeno skoro članstvo utjecaće na jačanje stabilnosti i bezbjednosti u našem regionu. Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO uvjerenog promotera svojih vrijednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana. Svjesni smo da su ovo izazovna vremena za Alijansu i da je kolektivna bezbjednost važnija nego ikada, da su solidarnost i zajedništvo preduslov za njeno jačanje. Čast nam je što upravo u ovim vremenima stičemo pravo da sjedimo za ovom stolom. Iako nećemo imati pravo glasa do formaliziranja članstva, naš glas će se ćuti. On će prenositi poruku da je Crna Gora spremna da dijeli odgvornost sa saveznicima i da stoji rame uz rame s vama, u svim odlukama“, istaknuo je crnogorski premijer.

Đukanović je izrazio nadu da će Crna Gora sredinom 2017. postati punopravna, 29 članica NATO saveza. Stoltenberg smatra da bi, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom i Albanijom, proces ratifikacije mogao trajati oko godinu dana.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će pristupanje NATO savezu biti odlučeno na referendumu ili je takva mogućnost isključena, Đukanović je podsjetio na odredbu Ustava Crne Gore koji ne definiše obavezu raspisivanja referenduma.

Korektno tumačenje Ustava je da bi odluku mogao donijeti parlament. Medjutim, parlament može donijeti odluku da o tome sam odluči, ali može donijeti odluku da raspiše referendum. Smatram da u ovome trenutku ne treba licitirati s time kako će odlučiti parlament koji će biti konstituisan nakon izbora koje imamo u oktobru“.

Nakon ceremonije u sjedištu Alijanse, crnogorski premijer na poklon je dobio penkalo s kojim su šefovi diplomacija 28 članica potpisali Protokol o pristupanju Crne Gore.

Nakon što sve države članice ratificiraju protokol, Crna Gora treba taj dokument deponovati u Washingtonu i nakon toga postaje punopravna članica Alijanse.

U crnogorskoj javnosti raste trend podrške članstvu u Alijansi.

Tako bi, prema februarskom istraživanju agencije DAMAR, da je tada bio održan referendum, 48,3 odsto crnogorskih građana glasalo 'za' učlanjenje, a 35 bi bilo 'protiv'.

Rast podrške je evidentan pogotovo ako se ti podaci uporede recimo sa onima iz istraživanja iste agencije iz 2013. godine kada bi 'za' glasalo svega 28,4 odsto.

XS
SM
MD
LG