Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi u Crnoj Gori nezainteresovani za politiku


Na koji način se mladi u Crnoj Gori informišu o situaciji u društvu i da li ih zanima politika? Jesu li njihovi izvori informisanja klasični mediji ili internet i socijalne mreže?

Najveći broj mladih u Crnoj Gori kao glavni izvor informisanja koristi internet, a na poslednjem mjestu je radio, sa svega jedan odsto, pokazali su rezultati istraživanja "Mladi u Crnoj Gori - društveni dekor ili društveni kapital".

Iako većina mladih uzrasta od 15 -27 godina nije zainteresovana za politička dešavanja, najviše ih interesuje domaća politička scena, dok najmanje interesovanje postoji za političke prilike na Balkanu – pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Razloge za političku nezainteresovanost mladih treba tražiti u činjenici da čak jedna trećina njih kaže da su veoma malo zastupljeni u političkom životu Crne Gore, kaže Miloš Knežević iz CGO.

"Podaci koje smo dobili pokazuju da mladi uglavnom nijesu zainteresovani za politička pitanja, odnosno za globalnu politiku, politiku na Balkanu, politiku u Crnoj Gori i EU politiku. Oni se natpolovično izjašnjavaju da ih ove teme ne interesuju. To nimalo ne treba da nas iznenađuje jer mladi jednostavno vide da oni nijesu glavna tema dešavanja političkih partija i uopšte društvenih dešavanja, pa ne pokazuju svoju zainteresovanost. A kada govorimo o prikupljanju informacija, internet se pozicionira kao glavni medij gdje se informišu o ovim i drugim temama", kaže Knežević, analizirajući dobijene podatke.

Pošto 99 odsto mladih u Crnoj Gori ima pristup internetu, gdje u prosjeku provode četiri sata, Knežević kaže da onda ne iznenađuje podatak da je glavni kanal njihovog informisanja, i to 43 odsto, o političkim dešavanjima, internet. Na začelju je dio tzv. klasičnih medija, a to su, pokazalo je ovo istraživanje, dnevne novine i radio, kaže Miloš Knežević.

"Nakon interneta, kao glavni izvor za informisanje mladih je televizija, a na trećem mjestu diskusije sa prijateljima. Takođe, pratili smo rodne razlike i primjetno je da kod muškog dijela mlade populacije u Crnoj Gori za političke teme dominira internet kao sredstvo za prikupljanje informacija, dok je kod ženske populacije to televizija", zaključio je Knežević.

Odgovori mladih sa kojima smo razgovarali uglavnom potvrđuju rezultate iz istraživanja CGO, jer su nam podgorički gimnazijalci objasnili da nijesu zainteresovani za političke teme, a internet i socijalne mreže su glavni izvori informisanja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
Direktan link

Za razliku od svojih drugova, Jovan Marković kaže za RSE da prati politička dešavanja u Crnoj Gori i da čita štampu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG