Dostupni linkovi

Crnogorski premijer odbio saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbjednost


Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, Podgorica (24. novembar 2021.)
Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, Podgorica (24. novembar 2021.)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbio je da se pojavi na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj je trebalo da bude saslušan na temu "nezakonitog upravljanja policijom i ugrožavanja njene nezavisnosti".

"Odluka o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade nije utemeljena ni na Ustavu, ni na zakonu ni na Poslovniku Skupštine. Stoga me ta odluka ni na koji način me ne obavezuje", napisao je Krivokapić u dopisu Odboru, uoči kontrolnog saslušanja, zakazanog za 24. novembar.

Kako je pojasnio predsjednik Odbora Milan Knežević iz DF-a, premijer je poslanicima trebao da razjasni dešavanja u bezbjednosnom sektoru Crne Gore u noći između 4. i 5. septembra ove godine, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve, Joanikija na Cetinju.

"U noći između 4. i 5. septembra i Vlada i bezbjednosni sektor bili su na ivici kolapsa jer nijesu umjeli da upravljaju kriznim situacijama i onim što se dešavalo u Cetinju i ostalim djelovima Crne Gore. Premijer Krivokapić je negdje oko dva sata iza ponoći obavijestio lidera DF Andriju Mandića i mene da mu je ministar unutrašnjih poslova (Sergej Sekulović) zajedno sa direktorom policije (Zoran Brđanin) organizovao puzajući državni udar", kazao je Knežević navodeći da je i to pitanje koje je Krivokapić trebao da pojasni na odboru.

Većinu u Odboru čine poslanici vladajuće većine Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA koja je, decembra prošle godine, izabrala Krivokapića za premijera.

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Knežević je podsjetio i da je premijer Krivokapić u jutarnjim časovima 5. septembra, saopštio da je naredio hapšenje bivšeg direktora policije (Veselina Veljovića) "iako mu to ni po Ustavu, ni po zakonu ne pripada".

Sekulović i Brđanin su navodno bili protiv upotrebe policijske sile u razbijanju protesta zbog visokog bezbjednosnog rizika po mir.

Ustoličenje mitropolita SPC je održano 5. septembra uz proteste građana, crnogorskih organizacija i pokreta za koje je taj čin "demonstracija ideologije srpskog sveta" jer SPC negira crnogorski nacionalni identitet. Angažovane su jake policijske snage koje su upotrijebile veliku količinu suzavca. U incidentima je bilo 60 povrijeđenih, a ustoličenje je održano u Cetinjskom manastiru do kojeg su mitropolit Joanikije i srpski patrijarh Porfirije došli vojnim helikopterom uz jako obezbjeđenje.

Knežević je dodao da premijer trebalo da odgovori i na tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da je u spornoj noći dobio "obavezujuće uputstvo" od Generalnog sekretara Vlade koje je bilo neustavno i nezakonito.

Naime, ministar Sekulović je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost 27. septembra saopštio da je rano ujutru 5. septembra dobio od Krivokapića obavezujuće uputstvo kojim je on namjeravao da preuzme komandu akcijom policije na Cetinju. Rekao je i da uputstvo nije uvažio jer je bilo nezakonito.

"Sve i da sam htio, nijesam mogao da naložim nešto što nije po zakonu", rekao je tada Sekulović.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević je ocijenio da Krivokapić nedolaskom na saslušanje "krši zakon i Ustav". On je pojasnio da je njegov motiv, kao predlagača saslušanja, bio da čuje Krivokapićev odgovor na Sekulovićeve optužbe za nezakonito postupanje.

Nakon ustoličenja, DF - kao najača partija parlamentarne većine - je zatražio od Krivokapića da smjeni ministra Sekulovića i direktora policije Brđanina čemu se usprotivio lider URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, zaprijetivši da će uskratiti podršku Vladi.

Krivokapić, koji je i sam nakon ustoličenja najavljivao ispitivanje odgovornosti komandnog dijela bezbjedonosnih službi, mjesecima je na udaru DF-a, koji od polovine jula, nezadovoljan ukupnim radom Vlade, traži njegovu smjenu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG