Dostupni linkovi

Nova odluka suda u Crnoj Gori, 'kralja kriptovaluta' izručiće Južnoj Koreji, a ne SAD-u


Privođenje Do Kwona u tužilaštvo u Podgorici
Privođenje Do Kwona u tužilaštvo u Podgorici

Viši sud u Podgorici odlučio je 7. marta da takozvani 'kralj kriptovaluta' Hyeong Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji.

Prethodno je isti sud, 21. februara odlučio da Do Kwon bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. marta poništio Apelacioni sud Crne Gore.

Kako je za Radio Slobodna Evropa pojasnila portparolka Višeg suda Marija Raković, najnovija odluka će biti konačna i pravosnažna ukoliko se advokati Do Kwona ne budu žalili.

Njegovi branioci su se zalagali da bude izručen Južnoj Koreji.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD da im se izruči Do Kwon, koga obije države terete za finansijske prevare u oblasti poslovanja kripto valutama.

Kako se njegovo izručenje pravno tretira u formi "skraćenog postupka" za odluku kome će se izručiti nadležan je sud, a ne ministar pravde kao u redovnom postupku.

Po mišljenju ministara pravde Andreja Milovića, Južnokoreanac bi trebalo da bude izručen Sjedinjenim Državama jer je, kako je naveo, iz te države stigao prvi zahtjev za ekstradiciju.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo ima zemlja koja prva podnese zamolnicu za izručenje. Prilikom odlučivanja, sudovi su različito tumačili pristigle zahtjeve za ekstradiciju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je 27. marta prošle godine Ministarstvu pravde dostavila notu kojom je traženo privremeno pritvaranju radi izručenja Do Kwona.

Južna Koreja je dan kasnije, 28. marta, dostavila zamolnicu za izručenje.

I dok je u prvoj odluci Viši sud notu Ambasade tretirao kao zamolnicu i odlučio da ga izruči SAD, Apelacioni sud je to problematizovao i ukinuo tu odluku.

U drugoj odluci od 7.marta, Viši sud je odlučio da Južna Koreja ima prednost za njegovo izručenje.

Komisija za vrijednosne papire SAD je optužila Do Kwona i njegovu kompaniju Terraform Labs, sa sjedištem u Singapuru, za organizovanje prevare s vrijednosnim papirima kripto imovine u vrijednosti više milijardi dolara, objavila je Komisija sredinom februara.

Komisija je odložila ročište, koje je trebalo da počne 29. januara, za 25. mart kako bi Do Kwon mogao da bude izručen SAD i prisustvuje suđenju.

Poručeno je i da neće biti novog odlaganja ukoliko do tada ne bude izručen.

Do Kwon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Nakon što su izdržali kaznu zatvora od po četiri mjeseca na koliko su osuđeni za falsifikovanje isprava, dvojica Južnokoreanaca su u pritvoru čekali okončanje višemjesečnog ekstradicionog postupka.

Čang Jun je izručen Južnoj Koreji 5. februara.

Nadležne institucije nisu otkrile kada su i na kom graničnom prelazu Do Kwon i njegov poslovni partner ušli u Crnu Goru.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG