Dostupni linkovi

GREKO uputio Crnoj Gori 22 preporuke za borbu protiv korupcije


GREKO predlaže Crnoj Gori reviziju imuniteta za članove Vlade i policiju (ilustracija)
GREKO predlaže Crnoj Gori reviziju imuniteta za članove Vlade i policiju (ilustracija)

Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) ocijenile su da bi nadležni organi Crne Gore trebalo da uvedu provjere integriteta članova Vlade i predstavnika policije, prije naimenovanja na funkcije.

To je jedna od 22 preporuke koje je GREKO uputio crnogorskim organima, u izvještaju koji je objavljen 25. oktobra.

Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije između ostalog preporučuje da se provjere integriteta vrše prije naimenovanja ministara i državnih sekretara, kako bi se spriječili mogući rizici od sukoba interesa.

Isto je preporučeno i kad su u pitanju šef kabineta premijera, kao i politički imenovani "specijalni savjetnici" predsjednika i potpredsjednika vlade.

U preporukama policiji GREKO poručuje da ona ne treba da bude podložna političkom uticaju i napominje da njena operativna nezavisnost mora biti prioritet.

Oni konstatuju da su formirane unutrašnje antikorupcijske strukture u policiji, ali da njihova uloga treba da bude jasnija i da se obezbijedi primjena Kodeksa policijske etike.

GREKO predlaže uspostavljanje nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i podsjeća da bi svi državni organi, a ne samo Agencija za sprječavanje korupcije, trebalo da preuzmu odgovornost za njeno efikasno sprovođenje.

Crna Gora treba do 31. decembra 2023. godine godine da podnese izveštaj o preduzetim mjerama za sprovođenje preporuka.

Da je korupcija i dalje problem u Crnoj Gori, konstatuje se i u ovogodišnjem izvještaju o napretku u pregovorima sa Evropskom unijom.

U tom dokumentu se ocenjuje da je postignut samo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, te da su prošlogodišnje preporuke Evropske komisije vlasti u Podgorici "samo djelimično" ispunile.

XS
SM
MD
LG