Dostupni linkovi

Oštriji uslovi za ulazak u Crnu Goru, sa potvrdom u tržne centre


Podgorica (30. septembar 2020.)
Podgorica (30. septembar 2020.)

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović saopštila je da nove mjere, u borbi protiv širenja korona virusa u ovoj zemlji, podrazumijevaju da se više neće priznavati djelimična vakcinacija za ulazak u objekte ili prelazak granice.

Nacionalna digitalna COVID potvrda biće validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova: da je prošlo 14 dana od druge doze za vakcine koje se daju u dvije doze, da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana i da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Od utorka (14. septembar) nesmetan ulazak u Crnu Goru omogućava se samo licima mlađim od 18 godina, bez obzira da li su državljani ili stranci. Svi ostali, za ulazak u Crnu Goru, bez obzira da li su državljani ili stranci, moraju ispunjavati jedan od uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

Kada je riječ o svadbama i ostalim privatnim proslavama, kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, novim mjerama omogućeno je prisustvo 100 osoba pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Broj prisutnih ovakvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali svi gosti kao i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

Na snazi je ostala ranija mjera zabrane izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata. Iz Vlade Crne Gore napominju da su organizatori navedenih događaja obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić kazao je da su više od trećine trenutno oboljelih građani od 20 do 39 godine. Prema podacima koje Institut dobija od bolnica, 86,5 odsto preminulih od korona virusa od 4. maja do danas, bili su nevakcinisani.

Galić je kazao da su 95 odsto preminulih bili pacijenti od 70 do više od 90 godina. Među preminulima pet odsto pacijenata je staro između 30 i 70 godina.

U regionu najviše aktivno oboljelih od COVID-a 19 na 100.000 stanovnika registrovano je u Crnoj Gori, odnosno registrovana su 1.204 aktivno oboljela na 100.000 stanovnika.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori na dan 9. septembra iznosi 7.585.

XS
SM
MD
LG