Dostupni linkovi

Crnogorski građani kupuju terapiju za COVID, nadležni tvrde nema nestašica


Dok nadležni u Ministarstvu zdravlja tvrde da u Crnoj Gori ne fali lijekova koji se koriste kao terapija COVID pacijenata, građani - kojima su ovih dana potrebni antibiotici longacef, amikacin ili urbazon - morali su da ih kupuju, jer ih nije bilo u podgoričkim i nikšićkim domovima zdravlja, potvrdilo je Radiju Slobodna Evropa (RSE) nekoliko građana.

Vera iz Nikšića, 70-ogodišnja penzionerka, kojoj je ljekar specijalista 8. novembra konstatovao upalu pluća, kupila je, kako tvrdi u razgovoru za RSE, injekcije za sedam dana, jer ih u Domu zdravlja u Nikšiću nije bilo.

"Pošto je pogledao rendgenski snimak, pulmolog mi je rekao da, iako nemam koronu, imam upalu pluća, po obje strane, ali na lijevoj više. Objasnio mi je da ću morati da primam 'flaše' [infuzija] sedam dana. Rekao je - ovo moraš ti da kupiš, nema ih", priča Vera.

Penzioneri prinuđeni da kupuju COVID terapiju

Vera je injekcije kupila u nikšićkoj privatnoj apoteci, a dio terapije je dobila u Domu zdravlja.

"Pulmolog mi je pojasnio da sa njegovim nalazom idem kod mog izabranog ljekara jer je, kako je rekao, on svetinja. Otišla sam kod izabrane doktorice, a tamo je bilo 300 duša. Pitala me - da li da mi propiše terapiju samo za dva dana, da ne bih kupovala sve injekcije jer će ih možda dobiti. Objasnila sam da ne mogu bolesna ponovo da dolazim i čekam jer su gužve. Dala mi je uput za patronažu, gdje su mi dali urbazon za tri dana i ovaj rastvor u flašama. Ove ampule amikacina sam kupila. Četrnaest ampula sam platila 25,60 eura", kaže Vera.

Vera dalje priča da je ovaj novčani iznos izdatak za njen penzionerski budžet.

Što sam plaćala tolike godine osiguranje kad oni mogu da uzimaju kako je njima volja.
- Vera, penzionerka iz Nikšića

"Boga mi, meni je veliki izdatak i dva, a ne 25 eura. Što sam plaćala tolike godine osiguranje kad oni mogu da uzimaju kako je njima volja. Nemaju ni lijekove da narod liječe. To je rasulo", zaključuje Vera.

Prema zvaničnim podacima, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 290 eura, dok je prosječna plata u septembru iznosila 533 eura.

Nestašica lijekova za COVID pacijente

Prema protokolu pacijenti, koji imaju povišenu temperaturu i druge simptome, javljaju se u COVID centre u kojima se nakon pregleda ljekara vrši testiranje i laboratorijske pretrage.

Pozitivne pacijente uz odgovarajuću terapiju upućuju na kućno liječenje ili u bolnicu.

Da nema terapije, koju ljekari propisuju kod pacijenata pozitivnih na korona virus, svjedoči i Milica iz Podgorice.

Milica kaže da joj je, nakon pregleda člana familije, osobe stare 80 godina, doktor propisao terapiju i rekao da je nema u državnim ambulantama i apotekama.

"Rekao nam je da probamo [pronaći lijek] po privatnim. Sve smo apoteke po Podgorici obišli. Pare ti ne pomažu, jednostavno - nema. Tek smo u Nikšiću našli", priča Milica za RSE.

Dr Nikčević: Covid anksioznost i druge posljedice pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:00 0:00

I brojni komentari na društvenim mrežama svjedoče o nestašici lijekova.

"A da pošaljete nekoga iz Ministarstva zdravlja da prebroji na prste jedne ruke koliko ampula longacefa ili amikacina ima u Domu zdravlja u Nikšiću?! Ja ću vam reći – nijedna ampula. Ničega nema. Sve ljudi moraju da kupuju", napisala je jedna korisnica Tvitera.

"Imala koronu zadnjih deset dana, išla u bolnicu svaki dan, da bi me dočekali prazne police. Nema vate, nema lijekova, sve pacijent kupuje", tvrdi druga korisnica iste društvene mreže.

Ministarstvo - nema nestašice

Nadležni u Ministarstvu zdravlja tvrde da "u Crnoj Gori ne fali lijekova" koji se koriste u oporavku od korona virusa.

Na pitanje RSE - kako objašnjava žalbe građana da nema injekcija i lijekova, uprkos tvrdnjama nadležnih da ih ima dovoljno - generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Slađana Ćorić u kratkom razgovoru za RSE je potvrdila da "nema nestašice u bolničkim apotekama" i obećala da će naknadno odgovoriti, ali više nije odgovarala na pozive RSE.

Borba za život u crvenoj Covid zoni Kliničkog centra u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Ćorić je 9. novembra saopštila da je Ministarstvo zdravlja, u komunikaciji sa državnom apotekarskom ustanovom Montefarm, utvrdilo da Crnoj Gori ne fali lijekova koji se koriste kod pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Objasnila je da domovi zdravlja dnevno obnavljaju zalihe, a da je bilo problema u internoj distribuciji lijekova.

Lijekova, uglavnom, nema ni u privatnim apotekama

U državnim Montefarmovim apotekama u Podgorici, koje je pozvao RSE u srijedu (10. novembar), nijesu imali ampule antibiotika longacefa i amikacina.

Nema ih ni u privatnim podgoričkim apotekama.

"Longacefa i amikacina nema, jer su potrošene sve zalihe i očekujemo da bi mogli biti isporučeni, ali ne znamo kada. Imamo samo urbazon od 20 i 40 miligrama", rečeno je RSE u telefonskom razgovoru.

U pojedinim privatnim apotekama u Nikšiću lijekovi se moraju rezervisati jer je potražanja velika, a količine ograničene.

"Imamo i longacef i urbazon i amokacin, ali nam morate ostaviti broj telefona i količine koje vam trebaju kao i vrijeme kada bi došli do nas jer to bukvalno 'leti' koliko nam pacijenti traže te lijekove", rekla je RSE dežurna osoba u apoteci.

Za dnevnu terapiju longacefom treba izdvojiti četiri eura i 30 centi, za urbazon 1.93 eura, a za amikacin četiri eura za jedno davanje.

Troškovi lijekova kupljenih u privatnim apotekama, za propisanu terapiju mogu se refundirati kod Fonda za zdravstvo.

Administrativna procedura, kako tvrde građani, traje nekoliko dana, a potrebna su skoro dva mjeseca dok im se novac vrati.

Vakcinacija u Crnoj Gori: Neko treću, a većina ni prvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Građani između državnog i privatnog sektora

Pored nestašice lijekova, građanima i administrativne procedure zadaju probleme.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Zbog gužvi u podgoričkoj COVID ambulanti za djecu, Dragana je devetogodišnju kćerku odvela na pregled u jednu renomiranu privatnu kliniku.

Test je, objašnjava, pokazao da je djevojčica pozitivna na korona virus.

Dragana za RSE tvrdi da je devet dana čekala da rezultat testa stigne mejlom od privatne klinike do državnog Instituta za javno zdravlje.

Iz klinike su tvrdili da su rezultat poslali istog dana, a u Institutu da ga nijesu dobili.

Potvrda Instituta je neophodna da bi roditelj inficiranog djeteta dobio rešenje o samoizolaciji, kojim se "pravda odsustvo sa posla".

"Tri puta išla sam do Instituta i do privatne klinike dok mi je dijete bilo bolesno", kaže Dragana.

Pitam se - što bi se dogodilo da je, ne daj Bože, moje dijete imalo teže simptome.
- Dragana, sugrađanka Podgorice

"Ja se pitam - što bi se dogodilo da je, ne daj Bože, moje dijete imalo teže simptome… kad je ovaj problem sa obaveznim rešenjem o samoizolaciji trajao devet dana. Prema mom mišljenju, čitav sistem ne funkcioniše", riječi su Dragane.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je trenutno inficiranih više od 5.600, hospitalizovanih 380, dok je od početka do 10. novembra preminulo 78 osoba od posljedica COVID-a 19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG