Dostupni linkovi

Đukanović: Kina poštuje evropski put Crne Gore


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Podgorici, arhivska fotografija
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Podgorici, arhivska fotografija

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je 6. jula da ga raduje što Kina kao svjetska sila, poštuje strateški put Crne Gore.

On je to kazao za China Media Group povodom obilježavanja 15 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Crne Gore.

"Bez obzira na geografsku udaljenost i razliku u veličini naših država, raduje nas što jedna svjetska sila, koja je ujedno i naš tradicionalni prijatelj poštuje strateški put Crne Gore u okviru evropske i euroatlantske integracije", ocijenio je Đukanović u izjavi koja je dostavljena Radiju Slobodna Evropa iz njegovog kabineta.

"Radili smo posvećeno, otvoreno, u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja, uvažavajući nacionalne prioritete, onako kako to rade prijatelji", naveo je još Đukanović.

Kina je 14. juna, odmah nakon proglašavanja obnove samostalnosti Crne Gore 6. jula 2006. godine, zvanično priznala Crnu Goru.

Dvadeset dana kasnije, dvije države su uspostavile diplomatske odnose.

Đukanović smatra da je najznačajnija ekonomska saradnja Kine i Crne Gore u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1.

"Zahvaljujući tim inicijativama realizujemo najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, izgradnju prve dionice auto-puta koja će biti završena do kraja novembra i uz veoma pozitivno iskustvo saradnje sa CRBC-em i EXIM bankom", istakao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je kazao da je zadovoljan zbog velikog interesovanja kineskih investitora za ulaganja u Crnu Goru.

"Takođe, očekujem i obnavljanje turističkog prometa u narednom periodu i koristim priliku da pozovem kineske građane da posjete Crnu Goru", naveo je Đukanović.

Kineska kompanija CRBS izvođač je radova na dionici auto-puta Bar – Boljare zbog čega se Crna Gora kreditno zadužila 944 miliona dolara kod kineske Exim banke na period od dvadeset godina.

Dodatno se u 2019. godini Crna Gora zadužila još 90 miliona za pristupne puteve, koji su bili izostavljeni osnovnim ugovorom.

Crna Gora je u aprilu ove godine uputila zvaničan zahtev Evropskoj komisiji u kojem traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga zbog auto puta.

Kina je prošle 2020. godine, u jeku pandemije korona virusa, investirala 70 miliona eura u projekte u Crnoj Gori, koje je Centralna banka (CBCG) proglasila povjerljivim.

Prema izvještaju CBCG ukupan priliv direktnih kineskih investicija od 2010. do kraja 2019. godine iznosio je 7 miliona eura.

I gradnja vjetroelektrana na brdu Možura kod Ulcinja dovodi se u vezu sa kineskim kompanijama.

Glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Šangaj elektrik ali je nejasno koliki je udio te kompanije, 66 ili 33 odsto, u firmi Malta Montenegro Wind Power JV Ltd k koja gazduje vjetroelektranama.

XS
SM
MD
LG