Dostupni linkovi

Prijedlog kapitalnog budžeta: Više novca za manje razvijeni sjever Crne Gore


Premijer Zdravko Krivokapić tokom predstavljanja kapitalnog budžeta

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predstavio je u ponedjeljak 22. novembra, kapitalni budžet u iznosu od 248 miliona eura koji je dio Prijedloga budžeta za 2022. godinu, a koji je Vlada usvojila 12. novembra na dvije milijarde i 460 miliona eura.

Prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu dostavljen je Skupštini Crne Gore na razmatranje 15. novembra, potvrđeno je iz Parlamenta.

Zbog krize u parlamentarnoj većini, koju čini Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret URA, neizvjesno je da li će Prijedlog budžeta dobiti podršku u Skupštini.

Jedan od lidera DF Nebojša Medojević je 23. oktobra ponovio da DF neće glasati za Vladine prijedloge zakona uključujući budžet, dok se ne rekonstruiše Vlada.

Glavne stavke programa 'Crna Gora odmah'

Krivokapić je ocijenio da njegova Vlada odlučila na reforme jer želi da podigne kvalitet života građana zbog čega je i donijet program “Crna Gora odmah” koji predviđa, kako je rekao, “rekordan kapitalni budžet”, u iznosu od 248 miliona eura.

"To je nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta. Imamo 302 projekta, od toga je potpuno novo 117 projekata", rekao je Krivokapić u Podgorici.

U kapitalnom budžetu za saobraćaj je predviđeno skoro 169 miliona
U kapitalnom budžetu za saobraćaj je predviđeno skoro 169 miliona

Cilj je unapređenje zdravstvenog sistema, podizanje kvaliteta obrazovanja, jačanja infrastrukture u turizmu, snaženja saobraćajne infrastrukture i ulaganje u kulturu kazao je Krivokapić.

“U kapitalnom budžetu skoro 169 miliona predviđeno je za saobraćaj. Za zdravstvo nešto manje od devet miliona, za obrazovanje nešto više od 16 miliona, ekologiju 14 miliona eura, turizam 2,38 miliona eura i za socijalu oko 1,15 miliona”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je ocijenio da su građani Crne Gore u prethodnih trideset godina “hibridnog režima” bili osuđeni na siromaštvo.

Za sjever 113, za jug 73 projekta

Pojasnio je da su budžetom za sjever Crne Gore predvidjeli 113 projekata, za centralni 109 a za južni 73 projekta.

"Razlog je što je južni region razvijeniji nego sjeverni i opredijelili smo se za balans", dodao je premijer.

Krivokapić je podsjetio da je Vlada u okviru reforme, već predstavila program pod imenom "Evropa sad", kojim je planirano uvećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura od 1. januara 2022. godine.

Krivokapić je kazao da je planirano da prosječna zarada do kraja 2025. bude 1.000 eura.

“Ja sam ubijeđen da nema toga poslanika koji neće dići ruku za ovakav budžet to bi bio udar na građane", poručio je Krivokapić.

I ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tokom predstavljanja projekta “Evropa sad”, 4. novembra, izrazio očekivanje da će Vladin prijedlog nacrta budžeta dobiti zeleno svijetlo u crnogorskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG