Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posuđe Vesa Sejdovića sija kao ogledalo


Posuđe Vesa Sejdovića sija kao ogledalo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Posuđe Vese Sejdovića sija kao ogledalo

Veso Sejdović (67) je posljednji nikšićki kalajdžija koji je od ovog i kovačkog, ali i drugih starih romskih zanata poput kazandžijsko-kotlarskog, hranio porodicu i sebe.

"Biće posla i para od kalajisanja kazana za pečenje rakije", ističe Sejdović i dodaje da će on i njegov sin Dejan imati od čega da se prehrane.

Nekada je kalajdžijski zanat je bio vrlo unosan, jer se posuđe od bakra upotrebljavalo po svim kućama i svaka domaćica željela da ima pune "štice" (police) posuđa od bakra. Samo dobar majstor je činio da to posuđe nakon kalajisanja 'sija kao ogledalo' ".

"Najteže mi je raditi rakijske kazane, lule ili drvare i kalajisanje. Od aluminijuma se pravi suđe za mužu, za mlijeko i za sirenje, od bakra lončevi za riblju čorbu i za pasulj. Pasulj je najbolji iz lonca od bakra, jer je kalajisano i fino-čisto. Kada je 99 odsto kalaj – sija kao ogledalo. Takav kazan može kad ga okalajišeš da traje od pet do deset godina. Jedno kalajisanje deset godina kod mene traje", navodi naš sagovornik.

Na pitanje RSE – šta je to kalajisanje – Veso Sejdović odgovara: "To se radi na vatri. Topi se kalaj na sud, ovo je kalaj i uzme se nišador, bot kalaj i solna kiselina i pamučna krpa i fino se okalajiše i to dolazi kao ogledalo".

Oduvijek su Romi imali svoje zanate, koji su se prenosili s generacije na generaciju, iz mjesta u mjesto, i malo što se – uprkos industrijalizaciji – u tim zanatima mijenjalo. Jedan od takvih je i zanat kotlarsko-kazandžijski.

Uloga u filmu "Jovana Lukina"

Veso Sejdović je ove zanate naučio prvo od đeda, pa od oca. Izradom suđa i kalajisanjem se bavi više od 50 godina.

Žene su od Vesa Sejdovića tražile i pržuline za kafu, tiganje, šerpe, lončeve, a muškarci lončeve za pečenje rakije.

"Znate kako sud dobije traženi oblik, to se kuca drvenim čekićem na nakovanju i pomoću cijevi sve uz nakovanj se fino oblikuje, polako da dobije precizan oblik i da ne bude na jednoj strani krivo, a na drugoj pravo, pa da ne može na ploču od šporeta. Nekada se od ovih zanata moglo lijepo živjeti, a i danas ima posla s jeseni kad se peče rakija. Pa žene i danas traže pržuline za kafu, ali često nemam novca da kupim materijal, pa moram da odustanem od posla i od narudžbi", iskreno će ovaj dugogodišnji zanatlija.

Nekada je Veso Sejdović bio i glumac-statista u čuvenom filmu, proslavljenog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, "Jovana Lukina" i plesao sa Merimom Isaković, pa prisjećajući se te daleke 1979. i Nikšića iz tog vremena kaže da će ponovo biti na filmu, ali holivudskom.

"Izabrali su me za statistu u filmu (rimejk) 'Papillon' (Leptir) koji će se u oktobru snimati u Nikšiću", ističe naš sagovornik, te kaže da je sa rediteljem Nikolićem bilo odlično raditi-

"Bio je dobar čovjek, svakome je pomogao i svakome je izašao u susret. To budite sigurni", riječi su Vese Sejdovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG