Dostupni linkovi

Crna Gora između vladinih odluka, evropskih preporuka i ruskog pritiska


Evropski parlament
Evropski parlament

Kritički dio javnosti u Crnoj Gori vladinu politiku prema podgoričkom Kombinatu aluminijuma smatra velikim zbirom pogrešnih odluka koje su ovo preduzeće, koje je nekada imalo presudan uticaj na crnogorsku ekonomiju, dovele do potpune propasti, a negativne ocjene nekih relativno skorašnjih poteza stižu i iz Evropskog parlamenta.

Evropski parlament je Rezolucijom koja je usvojena natprosječnom većinom pozvao Crnu Goru da pod hitno riješi sporove sa investiorima kao što je ruska Centralnoevropska aluminijumska kompanija koja je do prije godinu i po dana gazdovala podgoričkim Kombinatom aluminijuma.

Pošto je EU veoma dosljedna u poštovanju pravila poslovanja, za ovakav apel se ne može reći da je neprincipijelan, ali dio domaće javnosti ipak smatra da je ovaj pritisak rezultat udara ruskih lobista u Briselu.

„Lobističke grupacije u Briselu su prilično moćne i moramo se navići na tu realnost da se odredjeni zahtjevi inkorporirati i u političke odluke i dokumenta. To je nešto što u daljem procesu evropskih integracija ne treba potcjenjivati i što treba na vrijeme predupredjivati. Ovo je dovoljna opomena da se takve situacije u budućnosti moraju sprječavati, a ne kao sada da se naknadnim intervencijama moramo boriti sa političkim sugestijama koje imaju odredjenu političku, ali i realnu težinu kada se radi o procesu evropskih integracija“, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović.

Nezavisni opozicioni poslanik Mladen Bojanić smatra da se evropski zakoni, standardi, pravila i institucije ne smiju poštovati selektivno.

„Ako hoćemo da udjemo u EU, onda je logično da prihvatimo i njihove sudove. Ne možemo se ponašati politički autistično – da procjenjujemo kada nam što odgovara, a da su nam sa druge strane puna usta evropske demokratije i evropskog prava. Moramo izabrati jedan put. Ako hoćemo u EU, naravno da moramo da poštujemo sve standarde, a sjutra i sudove“, konstatuje Bojanić.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vuković smatra da u Crnoj Gori i bez najnovije sugestije Evropskog parlamenta postoji svijest da je spor sa CEAC-om potrebno što prije riješiti ali, izvjesno, misleći na svojevremeno neslaganje koalicionih partnera:manjeg SDP-a koji je insistirao na stečaju i dominantnog DPS-a premijera Mila Djukanovića koji je želio da za četrdesetak miliona eura otkupi 30 posto CEAC-ovih akcija, kaže da je od početka trebalo sve mirno riješiti.

„Crnogorska strana u ovom ugovoru se mora potruditi da dodje do dogovora u tom sporu koji je mogao biti izbjegnut da nijesmo slušali nekoga ko je smatrao da će se sve riješiti stečajem. U svakom slučaju, stav Vlade i poslaničkog kluba je tada bio da se to mirno dogovori sa ruskom stranom“, podsjeća Vuković.

Ignorisanje odluke kiparskog suda

Veselin Pejović
Veselin Pejović

U Rezoluciji Evropskog parlamenta se izražava i žaljenje što je Crna Gora ignorisala odluku suda na Kipru pa joj je upućen poziv da u potpunosti prizna odluke sudskih vlasti zemalja članica EU.

Podsjetimo. Nakon proglašenja bankrota u KAP-u i konačnog izlaska CEAC-a, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike, a na kraju je ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Nezadovoljan vladinom odlukom da kao povjerilac pokrene stečaj i daljim razvojem dogadjaja, CEAC koji posluje u okviru En plus grupe ruskog oligarha Olega Deripaske je pokrenuo više sudskih postupaka pred domaćim i stranim sudovima. Na medjunarodnoj arbitraži od Crne Gore traži odštetu od skoro milijardu eura, pred domaćim Privrednim sudom je pokrenuto više tužbi zbog zamjerki na stečajni postupak, a na Kipru gdje je sjedište Centralnoevropske aluminijumska offshore kompanije je zahtijevao obustavu prodaje imovine KAP-a do okončanja ovih procesa.

Predstavnici Vlade i Privrednog suda su se tada utrkivali ko će prije objasniti da odluke suda u Nikoziji nemaju nikakav uticaj na stečaj KAP-a koji je u isključivoj nadležnosti crnogorskog Privrednog suda.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vuković kaže da je greška što prodaja imovine KAP-a nije obustavljena kada je to tražio kiparski sud.

„Mislim da jeste greška, ali i u toj grešci, u tom lošem je dobro što KAP radi i što nijesu ugašene sve ćelije, što država više ne izdvaja sredstva za repromaterijal, uključujući i najveći trošak za električnu energiju. Povećava se broj ćelija koje su u funkciji... Znači, greška jeste, ali mislim da je u ovom trenutku najvažnije da KAP radi i da tu grešku sada možemo lakše ispraviti“, zaključuje Vuković.

XS
SM
MD
LG