Dostupni linkovi

Escobar tvrdi da se nazire rusko mešanje na izborima u Crnoj Gori


Američki izalsanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar
Američki izalsanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ne isključuje mogućnost da se Rusija umeša u predzibornu kampanju za predsedničke izbore u Crnoj Gori.

"Definitivno, mislim da će Rusija pokušati da ubrizga neke narative koji ne pomažu kako bi pokušala da stvori tenzije između etničkih grupa u Crnoj Gori u ovoj kampanji. To će uraditi kroz uobičajene kanale medija dezinformacija, i potencijalno kroz neke proksije", izjavio je Escobar na virtuelnom razgovoru sa novinarima.

On je, međutim, izneo uveravanje da moguća ruska kampanja neće biti uspešna, uzdajući se u "mudrost građana, ali i sposobnost institucija".

Ko su kandidati za predsjednika Crne Gore?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

"Verujem da su građani Crne Gore dovoljno mudri da to razumeju i prepoznaju. Verujem i da institucije u Crnoj Gori imaju sposobnost da zahtevaju transparentnost u izbornim kampanjama", ocenio je američki izaslanik.

Ocenivši da Amerika smatra Crnu Goru, kao važnog i cenjenog saveznika u NATO-u, Escobar je izneo uveravanje da će buduća vlada u zemlji nastaviti da bude fokusirana na evropske integracije, posvećena NATO članstvu i borbi protiv korupcije.

Izbori za predsednika Crne Gore zakazani su za 19.mart.

Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je u utorak predlog kandidature zamenika predsednika Pokreta Evropa Jakova Milatovića i lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

Do sada su iz DIK potvrdili kandidature Mila Đukanovića, aktuelnog predsednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS), jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović-Stanković i lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića.

DIK je doneo mišljenje da podgorički influenser Jovan Radulović u roku od 48 sati otkloni nedostatke. Radulović je predlog kandidature predao 26. februara pola sata pre ponoći, odnosno isteka roka.

XS
SM
MD
LG