Dostupni linkovi

Istraga zbog internet prevare u Crnoj Gori


Iz Uprave policije je saopšteno da je samo na Telegram grupi platforme "Cheil Worldwide" bilo oko 3.700 članova iz Crne Gore.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet povodom platforme "Cheil Worldwide" koja je nudila laku zaradu za klikove i lajkove na internetu, a na kojoj su novac ulagali i građani Crne Gore.

Iz Uprave policije je ranije saopšteno da je samo na Telegram grupi platforme "Cheil Worldwide" bilo oko 3.700 članova iz Crne Gore.

Prethodnih dana je platforma prestala da funkcioniše.

"Policija je obavijestila dežurnu tužiteljku u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koja je izdala obavezujuće naloge za postupanje, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti i ko je učinilac", saopštio je Radiju Slobodna Evropa državni tužilac i portparol u ODT Vukas Radonjić.

Dodaje da o naloženim i planiranim radnjama ne može govoriti radi zaštite interesa izviđaja.

U piramidalnim šemama svaki učesnik treba da odradi neki zadatak za nadoknadu, u ovom slučaju da lajkuje određene sadržaje na društvenim mrežama, a napreduje ukoliko u sistem uvede više ljudi.

Njihov princip je, kao kod "Cheil Worldwide", da se šire među korisnicima po preporuci i pričanju ličnog iskustva o dobroj zaradi.

Da bi se ušlo u sistem, svaki korisnik mora da uplati određenu sumu novca koju će, navodno, brzo vratiti brzom i višestrukom zaradom.

U Zakonu o zaštiti potrošača se kao obmanjujuća poslovna praksa navodi i uspostavljanje, vođenje ili promocija piramidalnih promotivnih programa.

U njima, precizira Zakon, potrošač određenim činjenjem stiče mogućnost da dobije naknadu koja prvenstveno potiče od uvođenja drugih potrošača u piramidalni program, a ne od kupovine ili korišćenja proizvoda.

XS
SM
MD
LG