Dostupni linkovi

Crna Gora i SPC: Tolerisanje kršenja zakona


Protojerej Velibor Džomić
Protojerej Velibor Džomić
Protekli vjerski praznici su kao i svake godine bili prilika da iz Mitropolije crnogorsko-primorske pošalju poruke i stavovi na niz tema. Posljednja poruka je poslata na proslavi pravoslavne Nove godine u Podgorici gdje je vlastima poručeno da “prestanu da progone sveštenike i ometaju misiju crkve”. To ponovo otvara pitanje odnosa države i SPC u Crnoj Gori, odnosno ko koga ugoržava, da li srpska crkva poštuje zakone i da li država toleriše kršenje zakona crkve.

U obraćanju okupljenim tokom proslave pravoslavne Nove godine, protojerej Velibor Džomić je pozvao vlasti da prestanu sa progonom sveštenika i ometanjem misije Crkve.

"Da prestanu da progone sveštenike, da prestanu da ometaju misiju crkve, da mi damo Bogu božije i caru carevo. Nemaju prava da nam traže da caru dajemo božije niti ćemo da tražimo carevo. To je put i nauk crkve pravoslavne, božije", poručio je Džomić.

Godinama unazad odnosi države i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori su izuzetno loši, a razloge za loše odnose društveni subjekti vide različito.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista za takvu situaciju optužuje Mitropoliju crnogorsko primorsku za koju kaže da ne priznaje osnovne atribute države.

"Mi imamo danas jednu vrlo agresivnu politiku SPC prema držav i svemu državnom u Crnoj Gori. Imamo jedan subjekt koji nije registrovan u Crnoj Gori koji samim tim funkcioniše nelegalno na ovim prostorima. Srpska crkva u Crnoj Gori ni danas ne priznaje državu Crnu Goru ni crnogorske nacije. Radi se o jednoj poptuno neregularnoj i ni malo dobroj atmosferi", kaže Vuković.

Na drugoj strani, nekadašnji političar, danas advokat, Dragan Šoć smatra da je vlast ta koja želi da potre Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"Neko je ovđe umislio da poveže crkveno i državno pitanje i neko sada potpuno pokušava da prekroji i falsifikuje istoriju i da činjenicu da je crkva pravoslavna, Mitropolija crnogorsko-primorska u Crnoj Gori kanonski dio Sprske pravoslavne crkve. Iz te činjenice sada pokušava da, falsifikujući istoriju, dođe do nekog zaključka kako je to neko strano tijelo u Crnoj Gori i kako su to neki uzurpanti", kaže Šoć.

Donijeti zakon o vjerskim zajednicama

Međutim, postoje mišljenja da ujedno srpska crkva krši niz zakona u Crnoj Gori, ali da i država u mnogim segmentima toleriše to kršenje zakona.

Željko Tomović, pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve, navodi da institucije tolerišu monopolistički položaj SPC koja djeluje u skladu sa svojim vjerskim propisima.

"Niz je zakona koje oni ne poštuju. Od Zakona o položaju vjerskih zajednica, zatim povodom objekta na Rumiji, odnosno Zakon o uređenju prostora i objekata. Crna Gora i dalje toleriše takvo postupanje. Zakon o zapošljavanju i radu stranaca, recimo, kod sveštenika SPC koji su u Crnoj Gori. Ono čime bi trebalo da se pozabave državni organi jeste poštovanje Zakona o svojinsko pravnim odnosima jer je došlo do tih neosnovanih upisa sakralnih objekata u Crnoj Gori na SPC. Koliko vidimo iz medija, ni poreske zakone ne poštuju i svi ćute i svi to posmatraju", kaže Tomović.

Miodrag Vuković priznaje da je država dugo vremena imala, kako je rekao indolentan odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, za to navodi i razloge i vjeruje da će se ti odnosi razriješiti:

"Imamo odnos koji se iz ove perspektive može različito tumačiti gdje se možda može reći da se moralo možda tako jer su to bila vučja vremena kada je Crna Gora mogla lako da bude zapaljena ali to nikako ne može biti i kompletan odgovor i razlog za aboliciju učinka nekih drugih zbog čega je od tada do danas stanje između SPC i države Crne Gore postajalo sve teže i komplikovanije."

Dragan Šoć smatra da država ima moć da sprovodi svoje zakone te ako postoje propusti onda se postavlja pitanje ozbiljnosti države. Šoć vidi izlaz, između ostalog, u donošenju zakona o vjerskim zajednicama:

"Niko nije izuzet od zakona države kada se radi o plaćanju poreza, poštovanju određenih pravila koje država propisuje i tako dalje. Ako neko tu griješi neka se neko zapita koja to sila može da prinudi državu da ne poštuje svoje zakone. Uostalom, što država ne donese više zakon i jednom riješi to pitanje nego iskreno rečeno pravi gluposti"."
XS
SM
MD
LG