Dostupni linkovi

U Crnoj Gori uhapšeni osumnjičeni za šverc više od 2,5 tone kokaina


Specijalno državno tužilaštvo je najavio prijave protiv šest osoba, uključujući četvoro uhapšenih (foto: hapšenja crnogorske policije, arhiv)
Specijalno državno tužilaštvo je najavio prijave protiv šest osoba, uključujući četvoro uhapšenih (foto: hapšenja crnogorske policije, arhiv)

Zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,5 tone kokaina od Južne Amerike do Australije, Specijalno policijsko odjeljenje uhapsilo je četiri crnogorska državljanina, među kojima i jednog policajca.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva je saopšteno da će protiv njih i još dvije osobe, od kojih je jedna na izdržavanju kazne a za drugom se traga, biti podnijete krivične prijave zbog sumnje da su 2020. i 2021. postali dio kriminalne organizacije i počinili krivična djela povezana sa švercom droge.

Tužilac Vukas Radonjić saopštio je da su osumnjičeni "u više navrata prokrijumčarili ukupno 2.563 kilograma kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije".

Specijalno državno tužilaštvo je u ovom slučaju istakao pomoć Nacionalne kriminalističke agencije Ujedinjenog Kraljevstva (NCA) i Agencije Evropske nije sa saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL).

U saopštenju su navedeni inicijali četvorice od šestorice osumnjičenih. Riječ je o policajcu Zoranu Kovačeviću kao i Nenadu Novoviću, Nedeljku Brkanu i Milovanu Buriću.

Osoba koja je na izdržavanju kazne u Crnoj Gori Zoran Drešić od ranije je poznata vlastima Ujedinjenog Kraljevstva.

Drešić je u Britaniji osuđen na zatvorsku kaznu zbog učešća u krijumčarenju droga.

U dokumentima britanskih sudova se navodi da je Drešić doputovao u Britaniju maja 2010. godine iz Brisela koristeći falsifikovani pasoš na ime Veljko Protić.

Iz podgoričkog Višeg suda je 2014. godine saopšteno da će Drešić nastaviti izdržavanje kazne od 16,5 godina u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG