Dostupni linkovi

Protesti zbog podrške Vlade u Podgorici Saudijskoj Arabiji


Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić i Jakov Milatović, predsjednik na izložbi EXPO 2020. godine u Dubiju
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić i Jakov Milatović, predsjednik na izložbi EXPO 2020. godine u Dubiju

Više od dvadeset crnogorskih nevladinih organizacija smatraju skandaloznom odluku Vlade u Podgorici da umjesto Italije podrži Saudijsku Arabiju kao domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030.

Zbog toga su uputile oštar protest i upozorile Vladu da se ne smije žmuriti na ubistva, zlostavljanja, diskriminaciju i kršenja slobode govora što je, kako navode, način vladanja u Saudijskoj Arabiji.

Vlada premijera Dritana Abazovića, u tehničkom mandatu, je odluku o podršci Rijadu donijela 5. septembra, a Abazović je odluku obrazložio interesom države "jer Saudijska Arabija učestvuje u izgradnji jednog prosvetno-edukacionog objekta" u Crnoj Gori.

Ovakvo obrazloženje grupa NVO, na čelu sa Akcijom za ljudska prava, ocijenila je "trgovačkim pristupom ljudskim pravima i vladavini prava".

"Od same odluke gori je pokušaj opravdanja te podrške koristima od moguće donacije za Univerzitet" , kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava
Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava

Ona osuđuje, kako kaže, "takvu promociju opšte korupcije":

"Ljudska prava ne smiju biti na prodaji kako kod kuće, tako i vani. Državna politika mora da se vodi principijelno, pogotovo kad “odrađujete” vlast i za sebe lično više nemate podršku parlamenta."

Vlada Dritana Abazovića izgubila je povjerenje Skupštine u avgustu prošle godine. Posle toga su održani novi izbori, nakon kojih je mandat za sastav nove vlade dobio Milojko Spajić. Pregovorio o formiranju nove vlade su u toku, a mandatar Spajić se ovim povodom nije oglašavao.

NVO su u pisanom protestu pozvale novu vladu da izmijeni odluku koja "Crnoj Gori ne služi na čast".

Gorjanc Prelević je ocijenila da je odluka odlazeće Vlade sramna i s aspekta vrijednosne poruke:

"Šta bi iz toga studenti mogli da nauče, da su osnovne ljudske vrijednosti na prodaju, da Ustav Crne Gore ništa ne znači? " , poručila je Gorjanc Prelević.

Šta piše u protestu Grupe NVO

U protestu nevladinih organizacija se navodi da nedemokratski režim Saudijske Arabije brutalno i masovno krši ljudska prava i između ostalog da je ta zemlja 2022. izvršila 196 smrtnih kazni.

"Do kraja juna ove godine čak 61, što je čini drugom na svijetu po broju pogubljenja, odmah posle Irana".

Dalje navode da se u Saudijskoj Arabiji krši pravo na na život, da su saudijski graničari od marta 2022. do juna 2023. ubili na stotine etiopskih migranata koji su pokušavali da pređu granicu iz Jemena. Među njima su bili i žene i djeca.

A Gorjanc Prelević ukazuje i da režim u Rijadu sistemski diskriminiše žene:

"Nedavno je jedna žena osuđena na 34 godina zatvora zbog mirovnog aktivizma."

Abazović bez promjene odluke

Crnogorski premijer Dritan Abazović
Crnogorski premijer Dritan Abazović

Na pitanje novinara- da li je podrška Rijadu "kupljena", Abazović je 13 septembra rekao da ne želi da komentariše takva pitanja:

"Sve ovo kako se tretira, čini mi se da ima drugu pozadinu. Da smo podržali Rim, bi li ispalo da su nas kupili zbog evropske integracije? "

Abazović je istovremeno pozvao one koji kritikuju odluku Vade da "vide koje su članice Evropske unije (EU) podržale Rijad", i dodao da su isto učinile i Sjedinjene Američke Države.

Ocijenio je da Crna Gora treba da vodi aktivnu diplomatiju i da EU o ovom pitanju nema jedinstven stav.

Abazović je ponovio da je Saudijska Arabija spremna da finansira višemilionski projekat u Crnoj Gori.

"Načelno smo rekli da to treba da bude iz oblasti obrazovanja. I bez toga, moramo znati da moramo da se otvaramo ka svijetu. Moramo da vidimo šta ćemo sa turističkom privredom. Oni postaju svjetska supersila".

Naglasio je da njegov kabinet nije promijenio odluku, jer "nijedna druga odluka ne postoji".

Italija čeka novu odluku Podgorice

Crna Gora ima vremena da izmjeni odluku Abazovićeve Vlade do novembra za kada je zakazano glasanje za izbor domaćina EXPO 2030. na sjednici Generalne skupštine Kancelarije za međunarodne izložbe.

Izmjenu odluke od nove crnogorske vlade očekuje i zvanični Rim.

"Italija se nada da će nova crnogorska vlada promijeniti odluku i glasati za kandidaturu Rima za EXPO 2030”, kazala je za RSE Andreina Marsela, italijanska ambasadorka u Podgorici.

Andreina Marsela, italijanska ambasadorka u Podgorici i premijer Crne Gore Dritan Abazović
Andreina Marsela, italijanska ambasadorka u Podgorici i premijer Crne Gore Dritan Abazović

Istu poruku 12.avgusta je iz Rima poslao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović poslije posle sastanka s predsjednikom Italije Serđom Matarelom.

Milatović je u video-izjavi rekao da je Matareli objasnio svoj stav da Crna Gora treba da nastavi "jasnu spoljnu politiku".

"U tom smislu je za mene nesporna podrška Rimu kao domaćinu EXPO 2030. Razumijem i podršku koja je došla Rijadu, ali ipak Italija nama je strateški važna zemlja, koja je prijatelj, koja čuva crnogorsko nebo, saveznica je u okviru NATO saveza i koja će... dodatno dati podršku crnogorskom učlanjenju u EU", rekao je Milatović.

Odluci Abazovićeve Vlade da podrži Rijad se na sjednici usprotivio samo ministar Zoran Miljanić, koji je ukazao da Crna Gora treba da glasa za Italiju, a ne Saudijsku Arabiju.

I doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, lider Demokratske partije socijalista, koja je na vlasti bila tri decenije, pozvao je Vladu da podrži Rim za domaćina EXPO 2030.

Inače, EXPO se organizuje već više od 170 godina a pokrenut je u Londonu 1851. godine, navodi se na sajtu Međunarodnog biroa za izložbe.

Prethodna Svjetska izložba u Dubaiju počela je u oktobru 2021. iako je prvobitno planirano da bude otvorena istog mjeseca 2020, ali je pandemija korona virusa uticala na odgađanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG