Dostupni linkovi

EU poziva na brzo formiranje nove vlade u Crnoj Gori


EU očekuje od bilo koje vlade u Crnoj Gori da se pozabavi očekivanjima građana da se napreduje u procesu pristupanja u EU.

Evropska unija (EU) je primila ka znanju glasanja rezultat glasanja u crnogorskom parlamentu koje je rezultiralo izglasavanjem nepoverenja vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Briselski zvaničnici pozivaju sve političke partije u Crnoj Gori, da se fokusiraju i rade zajedno na podsticanju reformi u vezi sa EU, u konstruktivnom duhu i u interesu građana Crne Gore.

"Formiranje nove vlade je odgovornost političkih aktera Crne Gore. Verujemo da će se ovo dogoditi bez nepotrebnog odlaganja", navela je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero u pisanoj izjavi koju je dostavila medijima.

Ona je dodala da EU očekuje od bilo koje vlade u Crnoj Gori da se pozabavi očekivanjima građana da se napreduje u procesu pristupanja u EU.

U petak 4. februara, Skupština Crne Gore je izglasala je nepoverenje Vladi premjera Zdravka Krivokapića. Time je Vladi prestao mandat.

Prema Ustavu Crne Gore, Krivokapićeva Vlada će nastaviti rad do izbora nove Vlade.

Izglasavanjem nepovjerenja Vladi otvara se proces pregovaranja o formiranju nove Vlade.

Za smenu je glasalo 43 poslanika, protiv je bilo 11. Od 81 poslanika, glasanju su prisustvovala 54.

Za obaranje Krivokapićeve Vlade glasale su sve opozicione partije predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i članice dosadašnje vladajuće većine Građanski pokret URA i Civis.

XS
SM
MD
LG