Dostupni linkovi

Crna Gora i EU: Najbolji u regionu, ali ne i dovoljno dobri


Da li je Crna Gora zaista toliko dobra u ispunjavanju uslova za buduće članstvo u EU?

Nakon ocjena sa sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Strazburu da je Crna Gora najviše napredovala u evropskim integracijama od svih država kandidatkinja, pitanje je šta o tome kažu oni koji u Crnoj Gori prate taj proces i koji imaju pogled iznutra na dinamiku i kvalitet tih reformi.

Poslanici Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore su na sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u sjedištu Evropskog parlamenta u Strazburu razmatrali napredak Crne Gore u oblasti osnovnih prava, socijalne politike i zapošljavanja, pravde slobode i bezbijednosti.

Evropski parlamentarci su na sastanku sa crnogorskim kolegama, bez predstavnika opozicije, ocijenili da je Crna Gora zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja je najviše napredovala, a reforme u vladavini prava iz poglavlja 23 i 24 i dalje su od suštinske važnosti za ukupnu dinamiku pregovaračkog procesa.

Da li je briselska percepcija reformi u navedenim oblastima naglašeno pozitivna prema Crnoj Gori zato što se ostale države regiona evidentno sporije kreću ka ispunjavanju evropskih standarda? Odnosno, da li je Crna Gora zaista toliko dobra u ispunjavanju uslova za buduće članstvo u EU?

Izvršna direktorica Centra za razvoj NVO Ana Novaković u izjavi za RSE kaže da je zaočekivati da Brisel ističe to da Crna Gora ispunjavanja neke normativne stavke ali ne sumnja da su u EU itekako upoznati sa pravim stanjem stvari na terenu i da će sve više tražiti konkretne rezultate u primjeni reformi, koji kako ističe Novaković, nedostaju:

"Brisel će svakako pohvaliti te formalne pokazatelje i na njima insistirati, ali ja ipak očekujem da će se u narednom periodu oni osvrnuti na ono što su suštinski problemi. Vjerujem da će u narednom periodu Brisel mnogo više gledati na to kakva je primjena tih propisa i suštinski efekat tih reformi. A to poređenje sa situacijom u regionu je zato što mislim da se negdje kroz proces integracije Crne Gore šalje poruka i drugim zemljama u regionu da, ukoliko vlade pokrenu širi proces evropske integracije oni u EU imati partnera", ocjenjuje Novaković.

Momcilo Radulović: Ocjene prilično objektivne
Momcilo Radulović: Ocjene prilično objektivne

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori kaže za RSE da Brisel kada iznosi pozitivne ocjene o Crnoj Gori to radi na osnovu provjerenih informacija:

"Ne može se nikako reći da su oni loše informisani i ne može se reći da oni na osnovu svih tih informacija koje imaju donose loše ili neracionalne ocjene o Crnoj Gori. Dakle, kada oni kažu da je Crna Gora najbolja u regionu ona to zapravo i jeste u ovom trenutku. Ona je već duže vrijeme na tom mjestu i mislim da će i u narednom periodu ostati na toj poziciji. Dakle, za sada čini mi se da stojimo dobro i da su ocjene prilično objektivne. Ono što je jako važno jeste da evropski zvaničnici svaki put kada daju te pozitivne ocjene nikada ne zaborave da pomenu i ono što još treba da se uradi", navodi Radulović.

U radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje učestvovao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin koji je kazao da Crna Gora ostvaruje konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da je pravni i institucionalni okvir u toj oblasti potpuno zaokružen.

Pažin je u prilog tome saopštio da su u prvih pet mjeseci ove godine podnijeti optužni akti protiv 19 lica zbog krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala. Pažin je dodao da je iz istog opusa krivičnih djela pokrenuta istraga protiv 36 lica.

U MANS-u kažu da rezultati borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u praksi demantuju funkcionere vlade koji govore da ima rezultata. Vuk Maraš kaže da u Briselu to dobro znaju:

"Dakle, mi i dalje nemamo slučajeve visoke korupcije koji su okončani pravosnažnim presudama. Čak i u jedinom slučaju koji jeste pravosnažno okončan, slučaju Marović mi nemamo situaciju da je taj čovjek stvarno iza rešetaka, niti da je imovina koju je nezakonito stekao oduzeta od njega. Sa druge strane, mi imamo ogroman trend slučajeva koje tužilaštvo proglašava zastarjelim a u kojima su umiješani najveći državni funkcioneri i u kojima je izazvana višemilionska šteta po budžet i po javni interes", komentariše Maraš.

Brojke na koje se pozivaju potpredsjednik Zoran Pažin i ostali funkcioneri ne znače mnogo ni Briselu ni crnogorskom društvu, ukazuje i Ana Novaković iz Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO):

"Ne znače mnogo kada mi još uvijek nemamo rasvjetljavanje na način kako to javnost očekuje slučaja 'Državni udar' takođe, neobično je toliko hvaliti državu u kojoj parlament funkcioniše u krnjem sastavu i tako davati legitimitet zakonima koje samo donose poslanici vladajuće koalicije", ocjenjuje Ana Novaković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG