Dostupni linkovi

Krivokapić: Crna Gora u EU 2024. godine ako svi doprinesu


Crna Gora je u decembru 2010. godine postala država kandidat za članstvo u EU, a pregovore o članstvu je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. 
Crna Gora je u decembru 2010. godine postala država kandidat za članstvo u EU, a pregovore o članstvu je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. 

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocijenio je, da bi Crna Gora trebalo da uđe u Evropsku uniju(EU) 2024. godine, ali uz uslov da svi društveni subjekti budu uključeni.

Krivokapić je saopštio da je u prethodnih devet godina pregovaračkog procesa bio period kada je Crna Gora već trebalo da bude članica EU, ali da se to nije desilo.

“Ciljna godina kada bi Crna Gora trebalo da uđe u EU je 2024. godina i to se može desiti samo ako svi zasučemo rukave i shvatimo da nam je to jedini put u kojem svako daje svoj doprinos”, ocijenio je Krivokapić na konferenciji pod nazivom “Devet godina crnogorskih pregovora sa EU” održanoj u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) u Podgorici.

Krivokapić je dodao da nema vremena za čekanje i da je sada ključna brzina:

“Niti to može da uradi Vlada, niti to može da uradi Skupština, niti to može da uradi pojedinačno pravosuđe, to je nešto što je obaveza svih nas. Nije bitno ko će biti predsjednik Vlade, bitno je samo da krenemo istinski tim putem”.

Kao jedan od aktuelnih problema na putu ka EU, premijer Krivokapić je istakao činjenicu da Crna Gora trenutno nema ni šefa Misije u Briselu, koji bi državu predstavljao na pravi način.

“Mi nemamo ni čovjeka koji treba da predstavi vidljive rezultate u Briselu. To je nedostatak svih nas. Mi moramo što prije da imamo čovjeka u toj misiji, koji je kvaltetan, kompetentan, koji nije politički obojen i koji će sve učiniti da Crnu Goru predstavi na najbolji način”, zaključio je Krivokapić.

Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa je podsjetila da je Crna Gora najviše napredovala na putu u EU od svih država koje su u procesu pregovora, ali naglasila da ima još izazova, posebno u oblasti vladavine prava.

“EU je cijeli proces transformacije, ne paket koji treba preuzeti”, dodala je Popa.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević rekla je da je proces integracija zastao, ali da krivica nije na Briselu.

"Dobili smo novu metodologiju na koju treba gledati kao na novu šansu", rekla je Uljarević.

Ona je upozorila da je “prošlo vrijeme varanja na ispitima”.

Direktor Regionalne kancelarije fondacije Friedrih Ebert, Maks Brendl istakao je da je “put integracija dug i da svi partneri treba da ujedine snage kako bi pomogli u ovom procesu”.

“Polarizacija društva i problemi u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala su nešto sa čim se suočavaju u svim državama regiona, pa i državama članicama EU”, rekao je Brendl.

Crna Gora je u decembru 2010. godine postala država kandidat za članstvo u EU, a pregovore o članstvu je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine.

U međuvremenu je otvoreno svih 35 pregovaračkih poglavlja, od čega su privremeno zatvorena tri poglavlja: 25- Nauka i istraživanje, 26- Obrazovanje i kultura i 30- Vanjski poslovi.

Posljednje poglavlje 8 – Konkurencija, otvoreno je u junu 2020. godine.

Lajčak: ЕU cijeni usklađivanje stavova Podgorice s Briselom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

XS
SM
MD
LG