Dostupni linkovi

Bilčik: Situacija u Crnoj Gori problematična


Dijalog između svih političkih aktera u Crnoj Gori je veoma značajan jer je u pitanju veliki ulog – budućnost Crne Gore u EU, poručio je Vladimir Bilčik

U Crnoj Gori postoji zastoj u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i situacija je problematična jer je poslednje pregovaračko poglavlje zatvoreno prije četiri godine, ocijenio je Vladimir Bilčik, predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Na sastanku POSP-a 2. decembra, Bilčik je podsjetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, zatvorila svega tri, a posljednje 2017. godine, te ocijenio da Crna Gora mora da “otključa” pravosudne reforme, o čemu treba postići širu saglasnost.

“Sada je parlamentarnoj većini potrebno postizanje nacionalnog konsenzusa u vezi sa reformama koje su imperativ za progres na putu ka EU u ključnim područjima – izborno zakonodavstvo i pravosuđe, što je, moram reći, sada na čekanju", kazao je Bilčik.

Dodaje da je pitao sam ambasadora Crne Gore pri EU za rok do kojeg bi ta kriza mogla da bude riješena, a da mu je on odgovorio da je to “pitanje od miliona dolara”.

“To je imperativ da bi se postigle reforme u ključnim oblastima kao što su izborne reforme i reforme u pravosuđu. Nažalost, bojkot parlamenta i opozicije i vlasti u različitim periodima prošle godine doveli su do kašnjenja", kazao je Bilčik, uz ocjenu da su se unutarpolitičke podjele u Crnoj Gori pogoršale od posljednjeg sastanka POSP-a u junu ove godine.

Tenzije su na gotovo svim nivoima političkog establišmenta- između vlasti i opozicije, unutar same većine, između zakonodavne i izvršne vlasti, te između predsjednika države i vladajuće većine, kazao je evropski parlamentarac. One su, dodaje, pojačane nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegovih kontroverznih izjava o Srebrenici, te ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

Leposavić je smijenjen sredinom juna jer je u Skupštini Crne Gore negirao genocid u Srebrenici i osporio legitimitet Suda za ratne zločine u Hagu i Međunarodnog suda pravde, čijim presudama je konstatovano da je u Srebrenici počinjen genocid.

Ustoličenje mitropolita SPC Joanikija početkom oktobra u Cetinjskom manastiru su pratili protesti, incidenti, kao i desetine povrijeđenih u intervenciji jakih policijskih snaga.

Dijalog između svih političkih aktera u Crnoj Gori je veoma značajan jer je u pitanju veliki ulog – budućnost Crne Gore u EU, poručio je Bilčik.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da je zastoj u dijalogu vlasti i opozicije o postizanje dogovora o deblokadi pravosuđa i izbornih reformi naslijeđeni problem, te da tokom prethodnih 15 mjeseci, makar tri poslanička kluba u određenim periodima nisu učestvovala u radu parlamenta ili odbora.

“Nadam se da ćemo se početkom naredne godine usmjeriti dijalogu vlasti i opozicije, i da ćemo svi biti spremni da pomalo izgubimo da bi Crna Gora dobila”, rekao je Bečić učestvujući na sastanku POSP-a.

U deklaraciji i preporukama koje su usvojene na sastanku se ističe da politička volja i širok međupartijski dijalog vlasti i opozicije ostaju suštinski važni za postizanje napretka u sveukupnom procesu pristupanja.

Pozivaju se evropski i crnogorski akteri da ubrzaju pregovarački proces, a izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori na politički dijalog, kako bi se prevazišla trenutna polarizacija političke scene, ojačale državne institucije i poboljšao napredak zemlje na putu ka EU, navodi se u tekstu.

POSP je obrazovan 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i taj odbor, koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta se sastaje dva puta godišnje. Oni razmatraju sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG