Dostupni linkovi

Varhelji u Podgorici: Povoljan momenat da Crna Gora ubrza evropski put


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, Podgorica, 27. februara 2024.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, Podgorica, 27. februara 2024.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović su poručili da Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan momenat da ubrza evropski put, kako bi se tim pridruživanjem oživio proces proširenja Evropske unije.

Varhelji je u utorak boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a prije sastanka sa najvišim zvaničnicima je na mreži X objavio da je došao sa jasnom porukom.

"Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni da zatvorimo privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeći nivo", ocjene su Varheljija.

Zvaničan susret evropskog komesara Olivera Varheljija i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića
Zvaničan susret evropskog komesara Olivera Varheljija i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića

Milatović je istakao da je punopravno članstvo u EU prioritetni vanjskopolitički cilj i ponovio očekivanje da će Crna Gora, kao lider u pregovaračkom procesu, do 2028. postati punopravna članica Unije.

Milatović je dodao da Crna Gora, posvećenom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, pokazuje da je odlučna da nastavi proces izgradnje odgovornih i nezavisnih institucija.

Na podršci Crnoj Gori, Varheljiju se zahvalio premijer Milojko Spajić koji je na mreži X napisao: "Sa takvim ohrabrenjem nastavićemo još snažnije da radimo na našem putu ka EU".

Spajić će u utorak večeras organizovati i večeru u čast Varheljijeve posjete.

Evropski komesar Varhelji se sastao i sa Predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

On je Varheljija obavijestio da je danas razgovarao i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o infrastrukturnim i hidroenergetskim projektima.

Iz Mandićevog kabineta je navedeno da je Varhelji je istakao dobru saradnju Evropske komisije sa najvišim državnim zvaničnicima.

Tu saradnju Varhelji je "okarakterisao kao snažnu političku konstrukciju koja je više od koalicije, ističući tom prilikom da je Skupština Crne Gore ključni igrač", saopšteno iz Mandićevog kabineta nakon susreta.

U saopštenju je takođe rečeno da je od izuzetne važnosti da se u Skupštini Crne Gore u najkraćem roku usvoji devet zakona koji su ključni za proces evropskih integracija.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore sa EU otvorila je 33 poglavlja a privremeno zatvorila tri, posljednje prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Da bi zatvorila ostala pregovaračka poglavlja, mora da postigne napredak u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala.

"Do kraja aprila treba da ispunimo privremena mjerila u okviru poglavlja 23 i 24 kako bi na međuvladinoj konferenciji u junu dobili Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila", kazao je u utorak glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović na skupštinskom Odboru za evropske integracije.

XS
SM
MD
LG