Dostupni linkovi

Picula opisao posljednje odluke EU kao dobre vijesti za Crnu Goru


Podgorica, konferencija Centra za demokratsku tranziciju "Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrintost?", 24. jun 2022

Kandidatski status dodijeljen Ukrajini i Moldaviji dobra je vijest za Crnu Goru, rekao je Tonino Picula, izvjestilac Evrpskog parlamenta za Crnu Goru na konferenciji o pregovaračkom procesu, organizovanoj u Podgorici, u petak 24. juna.

"Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu oživjela je proširenje. Vjerujem da Podgorica može biti kolateralni dobitnik, pod uslovom da riješi otvorena pitanja i sprovede reforme. U proteklih nekoliko godina Crna Gora je usporila, ali je i dalje crnogorski predvodnik integracija", naveo je Picula.

Picula je bio među učesnicima konferencije "Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrintost?".

Naime, u petak 24. juna, navršava se deset godina kako je Crna Gore počela pregovore o priključenju EU. Ona je od početka pregovora 2012. godine otvorila sva poglavlja, a tri privremeno zatvorila.

Krivokapić brani, Kosor kritikuje

Na istom mjestu, Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, rekao je da mora da "brani" Evropsku uniju od stavova da EU nije ponudila ništa zemljama Zapadnog Balkana na posljednjem Samitu:

"Nisu oni krivi nego mi. Možda su loši profosori, ali mi smo gori đaci. Naš problem je korupcija. Da nema Evropske unije, kakva god da je, mi bismo ratovali."

Na drugoj strani, Jadranka Kosor, nekadašnja predsjednica Vlade Hrvatske u vrijeme priključenja te države EU smatra da je odluka o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji odgovor ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ohrabrenje Volodimiru Zelenskom.

"Međutim, zemljama Balkana EU je juče ponudila nulu i to je poražavajuće", kazala je Kosor tokom svog on-line uključivanja u diskusiju na konferenciji u Podgorici.

Posebno je ukazala na Sjevernu Makedoniju.

"Ta država je uložila nezamisliv napor, promijenila ime dobila je ništa. Ako su već želejli da daju poruku nade Ukrajini i Moldaviji, trebalo je da ohrabre i zemlje Zapadnog Balkana. Danas je izašla dobra naslovnica – Ukrajini i Moldaviji sve, Balkanu ništa", rekla je Kosor.

Kako je naglasila, Evropskoj uniji u fokusu nije Zapadni Balkan.

"Sjetićemo se Fon der Lajen (predsjednica Evropske komisije) kada je hvalila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za demokratske promjene a mi znamo realno stanje. Rukovodstvu te države nije ni na kraj pameti nije ispunjavanje EU kriterijuma", kaže Kosor.

Šta je odlučeno dan ranije u Briselu?

Evropska unija dodijelila je 23. juna Ukrajini i Moldaviji status kandidat za članstvo, čime je pokrenut potencijalno višegodišnji proces koji bi mogao da udalji ratom zahvaćenu Ukrajinu od uticaja Rusije i da je čvršće poveže sa Zapadom.

EU će raspravljati o kandidatskom statusu BiH u oktobru ili decembru. Iskorak po pitanju Sjeverne Makedonije i Albanije, nije postignut.

Ocjene o evrointegracijama Crne Gore

"To nam jasno govori da na jednak način nijesu tretirane Ukrajina i Moldavija i zemlje našeg regiona", uvjeren je Dragan Koprivica, izvršni direktor nevladine organizacije CDT (Centar za demokratsku tranziciju).

"Iako je proces (evropskin integracija Crne Gore) počeo uspješno brzo se pretvorio u floskule o Crnoj Gori kao lideru u regionu. To je otežalo i kolebanje EU povodom proširenja na Zapadnom Balkanu, kao i njene interne krize", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, deset godina nakon početka pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji pokrenuti su brojni reformski procesi u državi ali i dalje ne postoje kredibilne institucije, primjerene pravednom, evrpskom društvu.

Ambasador Francuske Kristijan Timonije rekao je da optimistično gledaju na poteze nove Vlade, formirane pre dva mjeseca na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, kojoj je Evropa prioritet.

Rekao je i da je Crnu Goru važnu da ima funkcionalan pravosudni sistem, a teško je kada su dva subjekta pravosuđa iza rešetaka.

"Neću dublje ići u te slučajeva, ali to je teško za pravosudni sistem, koji mora da bude resetovan imenovanjama koji predstavljaju vjetar nove realnosti što nije lak zadatak", rekao je Timonije.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Rikardo Seri rekao je da je velika prednost Crne Gore u tome što postoji konsenzus oko ideje pristupanja EU.

"Postoji optimizam evropske zajednice i nacionalnih snaga u zemlji i to je dobro, to je odlično. Sa druge strane treba biti realan i provjeriti gdje smo", rekao je Seri.

XS
SM
MD
LG