Dostupni linkovi

Crna Gora: Nove COVID potvrde za putovanje u EU


Provjera QR koda sa evropskog digitalnog sertifikata na granici Hrvatske sa Slovenijom, jun 2021. godine
Provjera QR koda sa evropskog digitalnog sertifikata na granici Hrvatske sa Slovenijom, jun 2021. godine

Građani Crne Gore moraće da zamjene dosadašnje nacionalne Covid potvrde novim, usaglašenim sa evropskim sertifikatima ukoliko namjeravaju da putuju u države Evropske unije, rekao je direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić za Radio Slobodna Evropa.

Evropska komisija je 21. decembra priznala potvrde koje izdaje Crna Gora, precizirajući da će biti ekvivalentne digitalnom COVID-19 sertifikatu Evropske unije.

Sekulić naglašava da će građani nove potvrde dobiti po istoj proceduri po kojoj su došli do prethodnih.

„Procedura nije komplikovana. Tu je portal e-zdravlje preko koje mogu da dobiju novu, takođe potvrde su im dostupne i na bilo kom vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Mogu ih dobiti u elektronskom i u papirnom obliku“, kaže Sekulić.

Međutim, Evropska agencija za ljekove odobrila je do sada pet vakcina kompanija Fajzer/Biontek (Pfizer-BioNTech), Moderna, Džonson i Džonson (Johnson & Johnson), Astrazeneka (AstraZeneca) i Novavaks (Novavax) protiv korona virusa u Evropskoj uniji.

To znači da građanima Crne Gore koji su vakcinisani kineskom Sinofarm ili ruskom SputnikV i dalje neće biti dozvoljen ulazak u neke države EU.

Sekulić navodi da je i u tom slučaju Vlada Crne Gore našla rješenje.

„Za te građane Ministarstvo zadravlja je obezbijedilo besplatno PCR testiranje u laboratorijama Instituta za javno zdravlje čiji su PCR testovi priznati u cijelom svijetu“, naglašava Sekulić.

U Crnoj Gori je Sinofarm vakcinom imunizovano oko 65 odsto građana, Fajzerom 23, AstraZenecom 10 a SputnikV vakcinom oko 3 odsto građana.

U Crnoj Gori, od kada je počela masovna vakcinacija 4. maja, revakcinisano je svega 43,3 odsto građana.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 1.730 a od početka pandemije preminulo je 2.380 građana.

Osim Crne Gore, potvrdu o usaglašavanju, koja na snagu stupa u srijedu, 22. decembra, dobili su i Tajvan, Tajland, Tunis i Urugvaj.

XS
SM
MD
LG