Dostupni linkovi

Eskaliraju ulični obračuni, građani u opasnosti


Stravična eksplozija automobila u najnaseljenijem dijelu Podgorice, Bloku 5, rezultirala je paljevinom pet autmobila na parkingu, a samo pukom koincidencijom u tom trenutku nije bilo prolaznika koji bi stradali. Eksplozija, koja se dogodila u četvrtak u podne, najdrastičniji je slučaj u nizu onih koji su se dogodili u posljednjih par godina kako u Podgorici tako i u cijeloj Crnoj Gori, jer se sve zbilo u podne, u blizini nekoliko vrtića i osnovne škole. Ovaj događaj je uzburkao javnost zbog čega je postavljeno pitanje da li je država jača o organizovanih kriminalnih grupa i da li je država sposobna da zaštiti građane.

Posljednji napad eksplozivnom napravom postavljenom pod automobil, počinjen u podne, u najgušće naseljenom dijelu Podgorice u blizini nekoliko vrtića i osnovne škole, predstavlja nadrastičniji i najbeskrupulozniji napad u kojem samo igrom slučaja nije stradao niko od prolaznika.

Pet automobila je izgorjelo, prodavačicu iz obližnje trafike je eksplozija izbacila iz prostora u kojem je bila.

Zbog činjenice da su podmetanja eksplozivnih naprava pod automobile i pored ulaznih vrata stanova postala uobičajena pojava u Crnoj Gori, te da policija do sada nije imala značajnijih otkrića, a zbog straha da je samo pitanje vremena kada će neko od građana stradati, poslanici u Skupštini Crne Gore su zahtjevali da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević saopšti direktno u parlamentu sve informacije o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori i da iznese saznanja o toku istrage u posljednjem, po građane najrizičnijem, uličnom obračunu.

Prema najavi iz Skupštine ministar Konjević će se pred poslanicima pojaviti u ponedjeljak. Potpredsjednik parlamenta Branko Radulović je rekao da će bezbjednosna situacija biti u centru pažnje Skupštine narednih dana.

Na pojavljivanju ministra u parlamentu insistirao je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević, koji je posljednji događaj nazvao terorističkim aktom:

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

„Ovo je jedini parlament u Evropi gdje poslije terorističkog akta u podne, u naseljenom dijelu grada, mi ne možemo da vidimo ministra u parlamentu. Zaista, gospodine potpredsjedniče, ovo je danas poraz čitave države Crne Gore zajedno sa svima nama. Da ne smijemo u parlamentu nezavisne i suverene Crne Gore čijom zastavom mašete ovdje svih ovih godina i prikrivate kriminal i zlodjela ovoga režima, da raspravimo ovdje o činjenici da samo Božijim čudom juče nije pala krv nevine djece i nevinih građana Crne Gore“, rekao je Medojević.

Konjević: Neko će i u policiji snositi odgovornost

Ministar Konjević u izjavi novinarima u četvrtak kasno uveče nije želio da govori o tome da li je posljednji slučaj povezan sa mafijaškim obračunima, ali je najavio da će neko iz Uprave policije snositi odgovornost zbog ovog događaja ali i svih prethodnih:

„Svakako da sami čin ima veze sa određenim aktivnostima koje su mimo zakona, ali ne bih govorio o detaljima. Neke osobe jesu lišene slobode ali to ne znači, nemam sada detalje, idem sada na sastanak...policija radi. Posljednja dešavanja u zadnjih pola godine u Podgorici prosto više ne mogu da dozvole toleranciju da isti ljudi rade na odgovornim mjestima a da nam se dešavaju ovakvi slučajevi. Dakle ovo je u nadležnosti Uprave policije, od njenog vrha do dna. U podgoričkom centru će neko zbog ovakvih stvari definitivno morati snositi odgovornost“, poručio je Konjević.

Nekoliko posljednjih godina, zabilježen je veliki je broj podmetnutih eksplozivnih naprava kako u Podgorici tako i u drugim gradovima. Prema onome što je djelimično policija uspjela da otkrije, radi se o opomenama zbog dugova, ali i obračunima među kriminalnim grupama. Na meti su biznismeni, pripadnici kriminalnih klanova, bivši i aktivni policajci pa i bivše sudije.

Ranije je objavljeno da je u policijskom dokumentu o procjeni opasnosti od organizovanog kriminala navedeno da u Crnoj Gori djeluje 20 organizovanih kriminalnih grupa, među kojima bjesni rat.

Posljednji podaci ukazuju da je posebno povećano nasilje među članovima organizovanih kriminalnih grupa, motivisano neraščišćenim računima, preuzimanjem vodeće uloge na tržištu, kao i disciplinovanjem sopstevnih članova.

Svoje primarne i najznačajnije kriminalne aktivnosti sprovode u oblasti međunarodnog krijumčarenja - kokaina, heroina i marihuane, dok im je dodatni posao pranje novca, krijumčarenje akciznih roba, šverc oružja, krijumčarenje automobila i zelenašenje.

I u tom policijskom dokumentu koji datira od prošle godine je objavljeno da slučajevi ukazuju da su sukobi između kriminalnih grupa kulminirali, te da se krivična djela vrše naočigled velikog broja ljudi.

Eksplozija u Bloku 5 u sred bijela dana i u blizini dječjeg vrtića, škole i bolnice, uznemirila je Podgoričane, koji kažu da se ne osjećaju više potpuno bezbjedni u svom gradu. U razgovorima koje je sa njima vodio Predrag Tomović, govorili su i neki od očevidaca kriminalnog akta:

O eksploziji u Bloku 5 u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG