Dostupni linkovi

U Crnoj Gori dvije osobe preminule od COVID 19


Performans sa parima obuće koji predstavljaju preko dvije hiljade preminulih od COVID-a 19 u Crnoj Gori, Podgorica, novembar 2021.
Performans sa parima obuće koji predstavljaju preko dvije hiljade preminulih od COVID-a 19 u Crnoj Gori, Podgorica, novembar 2021.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori su od posljedica infekcije korona virusom preminule dvije osobe dok je registrovano 237 novih slučajeva zaraze, saopštio je u utorak, 21. decembra, Institut za javno zdravlje (IJZ).

Trenutno je aktivno 1.730 COVID slučajeva.

U Crnoj Gori je od početka epidemije, u martu prošle godine, od posljedica COVID-a 19 preminulo 2.380 osoba, a ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 161.364.

Dvije doze vakcine je primilo 43,2 odsto ukupnog stanovništva, dok je trećom imunizovano 67.966 osoba.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je 21. decembra saopštio da zabrana održavanja novogodišnjih koncerata i proslava na otvorenom ostaje na snazi jer bi u suprotnom rizik od širenja infekcije bio prevelik.

On je na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovane nove mjere protiv širenja virusa, kazao da su u pitanju masovni događaji na kojima bi bilo teško obezbijediti poštovanje mjera fizičke distance i nošenje zaštitnih maski.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović izjavila je da je epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na protekli period, zbog čega će od 23 . decembra ove godine do 12. januara naredne, biti ublažene pojedine mjere:

“Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima, proslava i rođendana, uz obavezno posjedovanje COVID potvrde”, istakla je Borovinić Bojović, navodeći da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti ni ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

Ona je pozvala građane i institucije na oprez zbog omikron soja koji je registrovan u Crnoj Gori.

Evropska komisija priznala crnogorski kovid sertifikat

Evropska komisija donijela je 21. decembra odluku kojom se crnogorska digitalna kovid potvrda zvanično priznaje i ona će biti povezana sa sistemom Digitalnog COVID sertifikata EU, što će crnogorskim građanima omogućiti slobodnije putovanje u zemlje Evropske unije.

Iz EU su saopštili da će prihvatiti crnogorski COVID sertifikat pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikat.

XS
SM
MD
LG