Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore izdvaja 1,2 milijarde eura za pomoć ekonomiji 


Konferencija za medije Vlade Crne Gore
Konferencija za medije Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore je usvojila treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa vrijedan 1,22 milijarde eura koji pokriva period od četiri godine. Kako je predstavio na konferenciji za novinare premijer Duško Marković, ekonomske mjere su podjeljene na kratkoročne i dugoročne.

Kratkoročne mjere se odnose na podršku sektoru turizma od 83 miliona eura, podsticaji poljoprivredi i ribarstvu sa skoro 90 miliona eura, sa 10 miliona eura će se podržati konkurentnost privrede u 2020. godini, a planirano je subvencioniranje zarada u sektoru privrede i turizma od 16 miliona eura i podrška najugroženijim kategorijama stanovništva od 1,8 miliona eura.

Planirano je da se za dio uslužnih djelatnosti smanji stopa PDV-a sa 21% na 7%. Biće dodijeljeno po 200 eura najranjivijim kategorijama stanovništva, a najniže penzije će biti povećane za 12% retroaktivno od 1. januara 2020. godine.

Dugoročne ekonomske mjere se odnose na period do 2024. godine, razvojnog su karaktera i namijenjene su IT industriji, turizmu, poljoprivredi, energetici i saobraćaju. Podsticaji za oblast informacionih tehnologija iznose oko 30 miliona eura.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je saopštio da će strateška ulaganja pratiti štednja i racionalizacija što će obuhvatiti smanjenje voznog parka javne administracije, racionalizacija zarada u državnim kompanijama i smanjenje neinvesticione potrošnje od 10% kod svih budžetskih korisnika.

Premijer Duško Marković je kazao da Vlada smatra obavezom da osigura ekonomsku i finansijsku stabilnost i materijalnu sigurnost svakog pojedinca uz obezbijeđen infrastrukturni i sveukupni razvoj, kao i dalji rast ekonomije.

„Mi smo stabilnost i sigurnost u ovoj najvažnijoj društvenoj oblasti postavili na rok od naredne 4 godine, sa ulaganjem milijardu i dvjesta dvadeset miliona eura u sopstveni razvoj i održivost, stvarajući na taj način obavezu i za novu Vladu”, rekao je Marković naglašavajući da će se do ovolikog izdvajanja doći na fiskalno održiv način, ne ugrožavajući stabilnost finansijskog sistema.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori će se održati 30. avgusta.

Od početka pandemije korona virusa, Vlada Crne Gore je donijela dva paketa mjera, prvi je iznosio je 280 miliona eura i dominantno se odnosio na održavanje tekuće likvidnosti i na podršku najugroženijim kategorijama stanovništva. Drugi set ekonomskih mjera, koji je u junu vrijedio 40 miliona eura, imao je za cilj očuvanje radnih mjesta i brži oporavak ekonomije.

Crna Gora je 10. jula imala svega oko osam odsto ostvarenog turističkog prometa nego isti dan prethodne godine, potvrđeno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Ovaj podatak o padu turističke posjete od 92 odsto usred jula pokazuje da će prihodi od sezone biti značajno lošiji u odnosu na prognozu Vlade iz juna. Izvršna vlast je ranije procijenila da se očekuju pad prihoda od turizma za 40 odsto.

XS
SM
MD
LG