Dostupni linkovi

Crna Gora dodatno liberalizuje epidemiološke mjere


Vakcinacija u opštini Kolašin
Vakcinacija u opštini Kolašin

Crna Gora od 29.maja omogućava ulazak stranaca uz negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, te pozitivan IgG test koji dokazuje prisustvo antitijela, ne stariji od 30 dana, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Na snazi ostaje i raniji propis da je ulazak dozvoljen uz negativan PCR test ili dokaz o potpunoj vakcinaciji najmanje 14 dana prije ulaska u Crnu Goru.

Podsjetimo, državljani susjednih zemalja – Albanije, Kosdova, Srbije, Hrvatske, i Bosne i Hercegovine - od ranije mogu da ulaze bez epidemioloških papira, dok je to krajem aprila dozvoljeno i za državljane Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Među liberalizovanim mjerama koje će važiti od 29.maja je i dozvoljeno okupljanja do 50 osoba na otvorenom, uz obavezno nošenje maske i održavanja odstojanja od dva metra, te prisustvo publike na sportskim događajima, uz uslov da je popunjeno do deset odsto mjesta za sjedenje i da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata se produžava za sat, odnosno do ponoći, a ukida se vremensko ograničenje rada trgovinama prehrambenih proizvoda.

“Brojke ukazuju da je obolijevanje u Crnoj Gori na najmanjem nivou od jula 2020. godine, a broj zaraženih u posljednjih pet mjeseci je smanjen oko deset puta”, rekao je 28.maja direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U poslednja 24 sata su preminula dva oboljela od COVID-19, a korona virus je potvrđen kod 41 osobe. Ukupno je 928 aktivnih slučajeva obolijevanja, podaci su Instituta za javno zdravlje.

Do 29.maja je dato više od 190 hiljada doza vakcina protiv korona virusa.

Prvu dozu je primilo oko 130 hiljada građana, dok je potpuno imunizovano više od 62 hiljade osoba.

XS
SM
MD
LG