Dostupni linkovi

Đukanović u Prištini: Crna Gora podržava zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope


Predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Prištini 18. maja 2022.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Prištini 18. maja 2022.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović se 18. maja u Prištini, gde je dočekan uz najviše državne počasti, sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, nakon čega je na konferenciji za novinare naveo da Podgorica podržava zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Rekao je dve zemlje dele jednake evropske i evroatlanske vrednosti i da streme ka istim strateškim ciljevima.

"Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. Možemo pomoći jedni drugima", rekao je Đukanović.

Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, čije je sedište u Strazburu a za prijem neke zemlje u ovu međunarodnu organizaciju za ljudska prava je potrebna dvotrećinska većina glasova.

Đukanović je ocenio i da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije moguća posredstvom političkog dijaloga, te dodao da zvanična Podgorica podržava nastavak razgovora u okviru tog procesa.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je od predsednika Crne Gore zatražila podršku i oko učlanjenja u druge međunarodne organizacije, ponavljajući i stav Kosova da što pre želi da bude članica NATO-a.

"Crna Gora je odličan primer kako je članstvo u NATO poslužilo jačanju stabilnosti", rekla je ona.

Kosovo traži hitan prijem u NATO od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Osmani je napomenula i da se sa svojim crnogorskim kolegom sastala u jednom teškom trenutku usled rata u Ukrajini, te podvukla da se zemlje regiona moraju suprotstaviti agresiji Rusije nad Ukrajinom ali i "satelitima" Moskve, koji nastoje da destabilizuju Balkan. Kosovoska predsednica u svojim izjavama Srbiju često upoređuje sa "satelitom" Rusije.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Đukanović je naveo da već postoji dobra regionalna inicijativa kao što je Berlinski proces, te da u okviru nje postoji i regionalna saradnja.

"Berlinski proces" je inicijativa nekoliko država članica EU na čelu sa Nemačkom, koja ima za cilj da poveća saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, promoviše regionalnu saradnju i evropsku perspektivu regiona.

Sa druge strane, "Otvoreni Balkan" je inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, sa ciljem stvaranja zajedničkog političkog i ekonomskog prostora. Ovu inicijativu ne podržava Kosovo, kao ni Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ocenila da bi "Otvoreni Balkan" samo omogućio Rusiji da još više proširi svoj uticaj na zemlje Zapadnog Balkana.

Đukanović će se na Kosovu sastati i sa predsednikom Skupštine Gljaukom (Glauk) Konjufcom. Međutim, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti boravi van zemlje i zbog toga nije u prilici da se sastane sa predsednikom Crne Gore.

XS
SM
MD
LG