Dostupni linkovi

Osude novih napada Demokratskog fronta na LGBTIQ u Crnoj Gori


Na Paradi ponosa u Podgorici, održanoj 16. oktobra ove godine, pripadnici LGBTIQ zajednice su poručili da i dalje trpe različite oblike diskriminacije u crnogorskom društvu.
Na Paradi ponosa u Podgorici, održanoj 16. oktobra ove godine, pripadnici LGBTIQ zajednice su poručili da i dalje trpe različite oblike diskriminacije u crnogorskom društvu.

Izjave poslanika vladajućeg, prosrpskog Demokratskog fronta (DF) o LGBTIQ zajednici koje su se čule u debati o usklađivanju Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, predstavljaju govor mržnje i netrpeljivosti prema toj manjini, ocjenjuju za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnici Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i organizacije Kvir Montenegro.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda takođe su osudili te izjave kao uvredljive, a iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozvali državu da reaguje.

U Skupštini Crne Gore raspravlja se o jednom, od 26 zakona , koje Vlada treba da uskladi sa Zakonom o istopolnim zajednicama, koji je stupio na snagu u julu ove godine. Usaglašavanje je neophodno da bi zakon bio primijenjen.

DF: Zakon je udar na porodicu i tradiciju

Poslanici DF-a su u Skupštini oštro reagovali zbog formulacije u Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti prema kojoj, porodicu, između ostalog, čine i "partneri u zajednici života lica istog pola i djeca koju partneri izdržavaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje životno partnerstvo lica istog pola".

Oni smatraju da se time otvaraju vrata za "gej brakove koji bi dobili pravo da usvajaju djecu".

"Ovo je najava biološkog rata protiv našeg naroda i protiv pravoslavne vjere", kazala je poslanica DF-a Jelena Božović.

Ona očekuje da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) oglasi i reaguje na ovakav prijedlog.

Amfilohije, koji je tri decenije bio na čelu Mitropolije SPC-a u Crnoj Gori, o LGBTIQ populaciji je koristio termine poput "parade srama", upoređujući je sa voćem koje ne rađa.

"A voćka koja ne donosi plod, ona se siječe i u oganj se baca", riječi su Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije - lik i djelo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Njen partijski kolega Jovan Vučurović , koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava, poručio da je u pitanju "udar na svetinje, u ovom slučaju na porodicu".

Sa Vučurovićevim negativnim stavovima o istopolnim zajednicama polemisala je poslanica opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović.

Ona je kazala da je "nevjerovatno da predsjednik Odbora koji treba da štiti ljudska prava svih, ovako govori o dijelu crnogorskih građana kojima Ustav Crne Gore garantuje da su jednaki pred zakonom".

Stavovi DF-a po pitanju LGBTIQ osoba nijesu od juče.

Naime, poslanik Pokreta za promjene, koji je dio tog vladajućeg saveza, Nikola Bajčetić je ranije na Tviteru vrijeđao LGBT osobe, navodeći da "Crna Gora neće biti talac pederske satanističke sekte".

Deveti prajd u Crnoj Gori: 'Prava kao i svi ostali ljudi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Ministarstvo pravde: Govor mržnje je neprihvatljiv

"Osuđujemo govor mržnje koji se čuo u crnogorskom parlamentu", kazao je za RSE državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić.

Osuđujući poruke i govor poslanika DF-a protiv LGBT zajednice, on ističe da je to nedopustivo sa aspekta ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

"Svjesni smo da postoje razne političke opcije i vrijednosni okviri, ali se mora voditi računa da smo pred Ustavom i zakonom ove zemlje svi ravnopravni i da imamo pravo da nas država zaštiti kao građane i građanke Crne Gore. Poslanici bi toga itekako trebalo da budu svjesni", kaže Marić

Iz Ministarstva pravde kažu da je u toku usklađivanje više desetina zakona sa Zakonom o istopolnim zajednicama i da očekuju da će taj posao Vlada završiti do proljeća naredne godine.

Anketa: Podgoričani o LGBT populaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

CGO poziva državu da reaguje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je nadležne da reaguju na, kako su naveli, "mrziteljsku" i "huškačku" retoriku poslanika Jovana Vučurovića iz DF-a prema homoseksualnim osobama.

Oni ukazuju da je u pitanju kršenje Zakona o zabrani diskriminacije i Krivičnog zakonika od strane poslanika Vučurovića.

Pozvali su i Skupštinu da reaguje kao institucija na Vučurovićev govor mržnje, naglašavajući da je nevladin sektor, i prije njegovog izbora na čelo Odbora za ljudska prava, upozoravao da ih on suštinski ne razumije.

"No, tada su prevagnuli partijski dogovori na štetu javnog interesa", naveo je CGO.

*infografika je objavljena 16. oktobra 2021.
*infografika je objavljena 16. oktobra 2021.

DF nastavlja da širi mržnju prema LGBTIQ osobama

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro, koja se godinama bavi zaštitom prava LGBT zajednice u Crnoj Gori, kaže za RSE da poslanici DF-a direktno šire mržnju prema LGBTIQ osobama.

"Kada god procijene da od naših ljudskih prava mogu da naprave diskusiju, koja će, de facto, širiti i raspirivati mržnju prema nama, oni to čine. Nažalost, ne samo prema nama. Vidjeli smo i kakvi su im stavovi o pravima žena. Vrlo je opasno što oni kao najjača struktura u vlasti šire ovakve stavove i to rade direktno u parlamentu", ocjenjuje Kalezić.

Kalezić kaže i da predsjednik Odbora za ljudska prava i poslanik DF-a Jovan Vučurović sa partijskim kolegama obmanjuje javnost interpretacijama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"Oni govore neistine. Zakon ni u jednom dijelu ne govori o usvajanju djece već samo govori o harmonizaciji, odnosno obavezi Vlade da ovaj zakon uskladi sa Zakonom o istopolnim zajednicama", dodaje Kalezić.

Kalezić: Poslanici DF-a direktno šire mržnju prema LGBTIQ osobama (17. decembar 2016.)
Kalezić: Poslanici DF-a direktno šire mržnju prema LGBTIQ osobama (17. decembar 2016.)

Kalezić vjeruje da u Skupštini postoji većina za usvajanje ovih izmjena, kao i ostalih propisa koje treba uskladiti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

I prilikom izglasavanja zakona, DF je glasao protiv, dok su ostale dvije članice vladajuće većine, Demokrate i Građanski pokret URA, bile uzdržane.

Iz DF-a su tada govorili da je zakon "nakaradan" i da ga vlast usvaja da bi podilazila zahtjevima lobija u Briselu.

Za zakon su glasali i predstavnici opozicije, na čelu sa DPS-om, izuzev partije manjinskih naroda koje su glasale protiv.

Ombudsman osuđuje uvrede na račun LGBTIQ

I zaštitnik ljudskih prava građana Siniša Bjeković za RSE ističe da ljudska prava LGBTIQ osoba ne zavise od bilo čije volje, pa ni poslanika, jer se radi o prirodno datim pravima.

"Definitivno se radi o jednom uvredljivom govoru, a da li je on prešao tu granicu u nešto što bi mogao biti govor mržnje, zavisi od konteksta u kojem je to rečeno", kaže Bjeković.

Ukazujući da debata na temu LGBTIQ prava traje dugo, da je od javnog ineteresa i da se događa u parlamentu, Bjeković kaže da ovo neće doprinijeti poštovanju njihovih ljudskih prava.

Šta piše u Zakonu?

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola usvojen je u Skupštini 1. jula 2020. godine glasovima tadašnje vladajuće većine, na čelu sa DPS-om, koji je u avgustu iste godine izgubio vlast na parlamentarnim izborima.

Osim mogućnosti da njihova zajednica bude pravno prepoznata, istopolni partneri dobijaju neka od osnovnih prava - na zdravstveno i socijalno osiguranje, pravo na nasljeđivanje imovine...

Ovaj zakon istopolnim partnerima ne dozvoljava usvajanje djece.

I pored kašnjenja sa harmonizacijom propisa, prošlog ljeta je ozvaničena prva istopolna zajednica u Budvi između dvije mlade žene, porijeklom sa Balkana, a koje žive i rade u inostranstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG