Dostupni linkovi

Crna Gora blizu deblokade Ustavnog suda


Ploča na fasadi Ustavnog suda Crne Gore, Podgorica (foto arhiv)
Ploča na fasadi Ustavnog suda Crne Gore, Podgorica (foto arhiv)

Predstavnici stranaka crnogorskog parlamenta postigli su dogovor o izboru tri kandidata za sudije Ustavnog suda Crne Gore, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je navela nakon sastanka 1. februra, do sjednice Ustavnog odbora, na kojoj će utvrditi konačnu listu, pokušaće da postignu dogovor i o četvrtom nedostajućem kandidatu.

Ovo je šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda koji je od septembra prošle godine u blokadi jer ima troje od ukupno sedam sudija. Zbog nedostatka kvoruma, ne može da donosi odluke o ustavnim žalbama

Zbog blokade Ustavnog suda nije moguće da se dođe do smjene vlasti u Podgorici i Pljevljima nakon oktobarskih izbora, jer konstituisanju novih saziva parlamenata u tim gradovima mora da prethodi odluka Ustavnog suda o žalbama na izborni proces.

Dijalogu za deblokadu Ustavnog suda prethodila su oštra upozorenja zapadnih partnera i Evropske unije koji su poručili da ukoliko ni ovaj pokušaj dogovora ne uspije, može doći do stopiranja pristupnih pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

Za izbor sudija Ustavnog suda potrebna je kvalifikovana dvotrećinska većina, odnosno da kandidata u prvom krugu podrži 54 poslanika od ukupno 81.

To znači da osim stranaka parlamentarne većine koji imaju 41. poslanika, kandidata treba da podrži još 13 poslanika opozicije.

Pet prethodnih ciklusa izbora sudija je propalo zbog izostanka političkog dogovora partija skupštinske većine i opozicije

Ustavni odbor saslušao je do sada 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Zapadni partneri i najviši visoki predstavnici EU i SAD su u više navrata apelovali na crnogorske političare da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda kako bi počelo rješavanje duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Sudije Ustavnog suda Skupština Crne Gore bira na 12 godina.

Osim blokiranog Ustavnog suda, Crna Gora je i u institucionalnoj krizi.

Naime, Vlada premijera Dritana Abazovića je i dalje u tehničkom mandatu, iako joj je 20. augusta prošle godine izglasano nepovjerenje.

XS
SM
MD
LG