Dostupni linkovi

Mitropolija i Eparhija SPC registrovane u Crnoj Gori


Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić (u sredini) sa sveštenicima Veliborom Džomićem (L) i Predragom Šćepanovićem (D)
Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić (u sredini) sa sveštenicima Veliborom Džomićem (L) i Predragom Šćepanovićem (D)

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC) registrovane su u Ministarstvu pravde Crne Gore.

Kako je saopšteno danas (11.06) iz SPC u Crnoj Gori, Ministarstvo pravde je Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uvjerenja o upisu u Knjigu jedinstvene evidencije vjerskih zajednica.

„Ovim činom je jasno potvrđeno opredjeljenje Mitropolije i Eparhije da ispoštuju zakonske odredbe u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti.

Postupanjem Ministarstva pravde u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vjekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije U Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju u kome se podsjeća na stav SPC da će prijava za evidenciju biti predata nakon uklanjanja neustavnih i diskriminatorskih odredbi 'kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore.

Podsjetimo, SPC je odbila registraciju u Crnoj Gori tokom 2020. godine, u vrijeme prethodne Vlade Duška Markovića protestujući protiv tada donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Sukob SPC i tadašnje crnogorske vlasti pratili su višemjesečne protestne litije koje su podržane od tada opozicionih političkih subjekataa. Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, na izborima 30. avgusta prošle godine, nova parlamentarna većina je izmijenila Zakon o slobodi vjeroispovijesti po zahtjevu SPC.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske advokat Dragan Šoć, za Radio Slobodna Evropa pojašnjava da se činom registracije ništa nije suštinski promijenilo u pravnom statusu Mitropolije i Eparhije, jer je njihov status i subjektivitet bio nesporan vjekovima, tokom komunističkog sistema, kao i državnim organima Crne Gore.

„Jedino je njihov status postao sporan prethodnoj vlasti u Crnoj Gori iz politički poznatih razloga. Sada je to uređeno na jedan prirodan način, ono što postoji vjekovima (Mitropolija i Eparhija) evidentirano je i konstatovano, kao što je to urađeno i sa Islamskom vjerskom zajednicom i Katoličkom nadbiskupijom u Crnoj Gori“, kaže advokat Šoć naglašavajući da se time stavlja tačka na nepotrebnu polemiku i podizanje tenzija:

„Kao i svi drugi pravni subjekti, Mitropolija i Eparhija će morati da se prilagođavaju pravnom poretku Crne Gore u dijelu koji ih obavezuje, naravno zadržavajući svoju autonomiju. Ali to je nešto što će se formalizovati kroz Temeljni ugovor. Ali suštinski je zatvoreno pitanje odnosa Mitroplije i Eparhije sa državom time što se nalaze u registru kao evidentirani“, zaključio je Šoć.

U ovom trenutku nije poznato kada će biti potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Najavljeno je da će Temeljni ugovor potpisati premijer Zdravko Krivokapić i patrijarh SPC Porfirije.

XS
SM
MD
LG