Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 1.495 novopozitivnih


COVID centar u Podgorici, 4. januara 2022.

U Crnoj Gori je 1.495 novopozitivnih na korona virus, a osam osoba je preminulo od posljedica pandemije tokom prethodna 24 sata, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Trenutno je 11.689 aktivnih slučajeva COVID-19, najviše u Podgorici 3.443 i Nikšiću 1.735.

Hospitalizovano je 312 pacijenata, što je deset osto više nego sedmicu prije, a dominantno su inficirani Omikron sojem virusa.

Prethodne sedmice su zabilježena i prva dva smrtna slučaja uslijed infekcije tim sojem, a preminuli su imali prethodna hronična oboljenja i nisu bili vakcinisani, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

“U ovom trenutku, od 40 životno ugroženih pacijenata u Kliničkom centru, oko 85 odsto njih su nevakcinisani”, kazala je Radulović.

Nacionalno imunizaciono stručno tijelo (NITAG) je ranije preporučilo da se treća, tzv.buster doza vakcine može primiti tri mjeseca nakon prebolijevanja infekcije ili primanja druge doze vakcine, a kod osoba slabog imuniteta i nakon mjesec dana.

Do sada je protiv korona virusa revakcinisano 44,6 odsto stanovnika, a trećom oko 14 odsto.

Zbog pada broja zaraženih od 40 odsto tokom poslednje sedmice, najavljeno je ublažavanje epidemioloških mjera za ugostiteljske objekte i dječje igraonice.

Od 20.januara će ugostiteljski objekti moći raditi do ponoći, bez muzičkog programa uživo, a za ulazak u dječje igraonice je potrebna COVID potvrda i najmanje 10 kvadrata prostora po osobi, objavio je IJZ 19.januara.

Od početka epidemije marta 2020.godine, u Crnoj Gori je registrovano 208.171 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 2.493 osoba sa COVID-19.

XS
SM
MD
LG