Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 9 preminulih od korone, ublažavanje mjera zbog manje zaraženih


Covid centar u Podgorici

U Crnoj Gori je 688 novoinficiranih korona virusom, a devet osoba je preminulo od posljedica epidemije u poslednja 24 sata, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice je upola manji nego na kraju prošle i početku ove godine, i zato se dio epidemioloških mjera ublažava od 4.februara, najavljeno je iz IJZ.

Ukidaju se Nacionalne digitalne COVID potvrde u tržnim centrima, a uz te potvrde i nošenje maski se dozvoljava prisustvo publike sportskim takmičenjima u zatvorenim objektima, do četvrtine posjetilaca od ukupnog broja mjesta.

Direktor IJZ Igor Galić je kazao da je od 21. decembra, od kada je Omicron soj dominantan u Crnoj Gori, preminulo 177 oboljelih od COVID-19. Broj smrtnih slučajeva u tome periodu je 0,3 odsto u odnosu na broja novoboljelih, što je četiri do šest puta manje nego kada je bio dominantan bio Delta soj virusa.

U crnogorskim bolnicama je trenutno hospitalizovano 257 kovid pacijenata, a

uprkos generalnom padu broja zaraženih, za 15 odsto je povećan broj životno ugroženih u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) tokom prethodne tri sedmice.

Među životno ugroženima je 90 odsto nevakcnisanih građana, upozorava

direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

U Crnoj Gori je revakcinisano oko 45 odsto stanovnika, a treću dozu je primilo svega oko 14,5 odsto. Tokom prethodnog dana je vakcinisan 431 građanin.

Iz nevladine organizacije Ugostitelji Crne Gore su zatražili 3.februara od Vlade i Ministarstva zdravlja da ukinu sve epidemiološke mjere koje ograničavaju njihovo poslovanje, i ocijenili da su od početka epidemije diskriminisani po pitanju mjera i vakcinacije.

Ukazuju da su jedino zaposleni u ugostiteljstvu primorani da se vakicnišu, iako to nije obavezno za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, ali ni za poslanike, premijera i članove Vlade.

"Svjedoci smo da predstavnici Vlade i parlamenta organizuju proteste, čime se krše mjere zabrane masovnih okupljanja i krše sopstvene epidemiološke mjere", navode ugostitelji.

Zahtjevu Ugostitelja Crne Gore za ukidanje mjera u toj oblasti se pridružilo i Udruženje estradnih umjetnika i izvođača.

XS
SM
MD
LG