Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 258 zaraženih, četvoro preminulo od COVID-a 19


Covid centar u Podgorici
Covid centar u Podgorici

U Crnoj Gori je infekcija korona virusom potvrđena kod još 258 osoba, a preminulo je četvoro oboljelih od COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje 2.decembra.

Trenutno je 2.432 aktivnih slučajeva oboljenja, najviše u Podgorici 889.

Od početka epidemije je registrovano 157.869 slučajeva infekcije, a umrlo je 2.314 osoba.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa je primilo 44,5 odsto stanovnika, a drugu 41,5 odsto. Trećom dozom je imunizovano oko 8 odsto građana.

Pandemija COVID-19 i epidemiološke mjere su otežale redovno vakcinisanje djece protiv zaušaka, malih boginja i rubele, pa Ministarstvo zdravlja poziva sve roditelje djece starije od godinu dana i djece od šest godina da ih vakcinišu.

U Crnoj Gori je nešto više od trećine djece koja su rođena 2019. vakcinisano protiv tih zaraznih bolesti, a treba dostići procenat od 95 odsto, što je preporuka koja se sprovodi u većini zemalja, podsjećaju iz Ministarstva povodom početka nacionalne kampanje za zaštitu dječjeg zdravlja.

Dodaju da je svako dijete do devetog mjeseca života zaštićeno antitijelima koje je primilo od majke. Nakon toga se ta antitijela gube kod velikog broja djece, pa postaju osjetljiva na virus malih boginja.

Poručuju da ih zato treba vakcinisati na vrijeme i da je uzrast 12 do 15 mjeseci najbolje doba za vakcinu.

UNICEF procjenjuje da u svijetu svakoga dana zbog morbila umre 568 osoba. Samo u 2019.godini je zbog infekcije virusom malih boginja izgubljeno preko 207.000 života, a velika većina tih preminulih su bila djeca.

XS
SM
MD
LG