Dostupni linkovi

Članstvom u NATO za bezbjednost regiona


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Crnogorski parlament je započeo raspravu o Rezoluciji o podršci integraciji Crne Gore u NATO savez, na prijedlog poslanika vladajuće koalicije i dijela opozicije. Cilj Rezolucije je da se pošalje poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Crna Gora spremna za pridruživanje alijansi čime će se dodatno ojačati položaj države na međunarodnoj sceni. Na sjednici su se čuli različiti stavovi o pristupanju Crne Gore u NATO.

Predlagači Rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO savez poručili su tokom skupštinske rasprave poručili da je ključni cilj države da se osigura trajni mir i stabilnost Crne Gore u stabilnom okruženju i kako bi odgovorila sadašnjim i budućim izazovima, kakvi su organizovani kriminal, terorizam i vjerski ekstremizam.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je pozvao sve poslanike na konsenzus u odnosu na članstvo u NATO jer se radi o jedinom putu preko kojeg će i nivo demokratije biti viši:

„Nije nezavisna Crna Gora onakva kakvu smo sanjali. Ali je bolja nego što je bila. I biće sve bolja. S kim si takav si. A mi smo sa Evropskom unijom, a śutra sa NATO. Ovdje nije pitanje hoćemo li u NATO ili nećemo u NATO. To pitanje je takoreći završeno. Ovdje je pitanje hoćemo li zajedno ući u NATO spremniji da popravimo Crnu Goru. Hoće li to biti zajednički doprinos da budemo u boljoj, srećnijoj, smirenijoj i sigurnijoj Crnoj Gori. I to je pitanje na koje mi odgovaramo. I tu odluku donesimo zajedno jer nema potrebe da bar u ovoj odluci o NATO ne bude dobitnika i gubitnika. Ovdje je sasvim sigurno dobitnik Crna Gora, demokratska Crna Gora i svi mi zajedno“, konstatovao je Krivokapić.

U ime predlagača poslanik DPS-a Milutin Simović je rekao da je bezbjednost preduslov ukupnog razvoja:

„Pokazaćemo da razumijemo da je sigurnost najbolja infrastruktura modernog doba i da razumijemo da je NATO najkredibilnija organizacija u traženju odgovora na globalne prijetnje koje ne poznaju granice koje podjednako pogađaju i male i velike“, prokomentarisao je Simović.

Rezolucija o podršci integraciji Crne Gore u NATO predstavlja politički akt u kome se navodi značaj evroatlantskih integracija Crne Gore i potreba za proširivanjem društvenog konsenzusa u pogledu NATO integracija.

U Rezoluciji se kaže da se članstvom u NATO želi osigurati trajni mir, stabilnost i sigurnost za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju. Konstatuje se da članstvo u NATO predstavlja istorijsku šansu Crne Gore da se građanima i budućim generacijama obezbjedi sigurno i dostojno mjesto u porodici razvijenih i demokratskih naroda i država.

Opozicija ne vjeruje u poziv

Opozicione stranke su uglavnom protiv članstva Crne Gore u NATO i insistiraju da odluka bude donesena na referendumu, a ne u Skupštini. Opozicione stranke su ukazale na loše stanje demokratije, postojanje organizovanog kriminala, korupcije, netransparentnog izbornog procesa, zbog čega vjeruju da NATO neće uputiti pozivnicu Crnoj Gori zbog niskog nivoa vladavine prava u državi.

„U Crnoj Gori se izbori kradu, ne poštuje se izborna volja građana i to je ono što Pokret za promjene upućuje da tu borbu i tu bitku jedino možemo izvojevati mi u Crnoj Gori. Pozivnica za NATO je neizvjesna. Ni NATO neće donijeti demokratiju u Crnu Goru. Znači mi se poštovani građani moramo izboriti za slobodu i demokratiju“, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Srđan Milić, predsjednik Socijalističke narodne partije, je odbacio teze da će vlast u Crnoj Gori biti promjenjena ukoliko država uđe u NATO i insistirao je na održavanju referenduma građana:

„Znači narod u Crnoj Gori nije promjenio ovu vlast zato što navodno nismo bili članica NATO? Šta ćemo sa onemogućavanjem izražavanja slobodne volje građana, šta ćemo sa pritiscima i ucjenama. Ta odluka ne pripada ovom parlamentu, niti može da pripadne ni 81-om od 81-og poslanika u ovom parlamentu. Ta odluka pripada samo građanima Crne Gore“, naglasio je Milić.

Crna Gora do kraja godine očekuje poziv za članstvo u NATO i u toku je intezivna diplomatska aktivnost za ostvarenje tog cilju, ali i unutrašnja kampanja za jačanje podrške javnosti tom strateškom cilju.

Dan pred skupštinsko zasjedanje, u telefonskom razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden je rekao da će Amerika podržati članstvo Crne Gore u NATO uz vrlo bitne pretpostavke dalje izgradnje pravne države i obezbjeđenja snažne podrške javnosti za ostvarenje tog našeg strateškog cilja.

On je potvrdio da će SAD uz dalji napredak u ovim oblastima podržati upućivanje poziva Crnoj Gori u decembru i prenio premijeru Đukanoviću pohvale za reforme u oblasti odbrane, obavještajnom sektoru i vladavini prava, ohrabrujući Vladu da nastavi s jačanjem napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG