Dostupni linkovi

Pred ustoličenje, Đukanović i Popa pozvali na dijalog i razumjevanje


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorkom Oanom Kristinom Popa o kompleksnoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske SPC, i mogućih posljedica po mir i stabilnost zemlje i njenu evropsku perspektivu, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Pozvali su sve relevantne subjekte na dijalog i razumijevanje osjetljivosti društvenog konteksta, naglašavajući da je prijeko potrebno očuvanje mira i stabilnosti zemlje, kako bi se sačuvali uslovi za budući široki međupartijski dijalog u Crnoj Gori, bez kojeg Crna Gora neće biti u stanju da dostigne vrijednosti koje pretpostavlja članstvo u EU.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem. Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vjernika na Cetinje u vrijeme ustoličenja.

Crkvenoj ceremoniji na Cetinju se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Ta udruženja su najavila proteste na Cetinju u vrijeme ustoličenja Joanikija, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbjednosnih institucija, na čelu sa Savjetom za bezbjednost i odbranu Crne Gore.

Đukanović je najavio svoje prisustvo na Cetinju ukoliko SPC ne odustane da taj čin obavi u Cetinjskom manastiru.

"Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države", istakao je Đukanović.

Šta je Crnogorcima Cetinje?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Đukanović je konstatovao da je ustoličenju Joanikija dat politički i bezbjednosni značaj jer se, kako je objasnio, iz državnog rukovodstva Srbije i patrijaršije čulo mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca.

"Prisustvujemo teškim posljedicama i nerazumijevanju u značajnom dijelu javnosti da se intronizacija dogodi u Cetinjskom manastiru. Nemoguće je takve poslove i aktivnosti obaviti na silu i na način da se ugrožava državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju. To moraju razumjeti, novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Đukanović 28 avgusta.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije nazvao je podmuklom i tužnom poruku protivnika njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Cetinjani o ustoličenju koje dijeli Crnu Goru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

XS
SM
MD
LG