Dostupni linkovi

Crna Gora protiv carinske unije na Balkanu


Carinska unija Zapadnog Balkana neće biti ni tema sastanka u Trstu
Carinska unija Zapadnog Balkana neće biti ni tema sastanka u Trstu

Inicijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna i nema govora o stvaranju jedinstvenog tržišta, saopštio je tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore predsjednik Vlade Duško Marković. Ideja o zajedničkom balkanskom tržištu prema trećim zemljama se pominje posljednjih mjeseci kao dio integrativnog procesa balkanskih zemalja, ali je za većinu neprihvatljiva.

Svaka od zemalja Zapadnog Balkana vodi svoju ekonomsku politiku i usaglašava u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU) i njenim državama članicama. Zato je ideja ili inicijativa o formiranju zajedničkog tržišta balkanskih zemalja nerealna, saopštio je crnogorski premijer.

"Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija ili zajedničkog tržišta regiona, na tehničkim sastancima sa Evropskom komisijom i zemljama regiona, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama", kazao je Duško Marković.

Balkanska carinska unija ili jedinstveno tržište zemalja Zapadnog Balkana bila je u jednom trenutku tema na stolu inicirana od dijela lidera zemalja Balkana, potvrdio je Marković.

Međutim, prema riječima Duška Markovića zvanična Crna Gora je prema tom predlogu izrazila jasne rezerve. Premijer je zaključio da o bilo kakvoj uniji zemalja Zapadnog Balkana više nema govora.

"Ovdje nema govora o stvaranju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, niti o bilo kakvoj novoj regionalnoj, političkoj i ekonomskoj zajednici. Već se radi o podršci Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana, svaka svojom dinamikom, uz jaču međusobnu saradnju postanu članice jedinstvenog tržišta EU", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Carinska unija zemalja Zapadnog Balkana neće biti ni tema sastanka narednog samita premijera država Zapadnog Balkana u Trstu, već će se razgovarati o podsticanju regionalnih ekonomskih odnosa koje zvanična Crna Gora podržava. Ovo su prihvatili svi ostali učesnici u dijalogu, rekao je premijer Marković.

Pitanje o potencijalnoj carinskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana, premijeru Markoviću je postavio potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, koji je izrazio čuđenje što je tu ideju podržao komesar za proširenje Johanes Han.

Nimanbegu je ocijenio da bi ta inicijativa mogla biti nova prepreka evrointegracijama.

"Inicijativa o zajedničkom tržištu na Zapadnom Balkanu koje je predstavio sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, iako nedovoljno pojašnjena, predstavljena je kao ključna za stabilnost, razvoj i napredak regiona. Iako nedovoljno obrazložena javnosti, po meni neočekivano je dobila podršku Johanesa Hana. Smatram da to predstavlja jednu najavu da se u određenim krugovima u Evropskoj uniji stvaraju politički stavovi koji mogu predstavljati nove prepreke u ubrzanju pristupa EU država Zapadnog Balkana. To je veoma očigledno", kazao je Genci Nimanbegu.

Genci Nimanbegu: Stavovi kao nove prepreke
Genci Nimanbegu: Stavovi kao nove prepreke

Nekadašnji diplomata, a sada predsjednik opozicionog Demosa Miodrag Lekić, ocjenio je da se ciklično pojavljuju ideje o integraciji Zapadnog Balkana, koje podstiče i Evropska unija.

"Imajući u vidu da se Crna Gora zalaže za regionalnu saradnju mislim da ona treba da bude otvorena prema tim oblicima koji naravno nisu propaganda i verbalno politička novina, nego ono što je dobro osmišljeno na planu integracija Zapadnog Balkana u smislu carinske zone, ekonomskih olakšica... da je to dobrodošlo i da Crna Gora treba da učestvuje. Rezerve su iz sfere, čini mi se, propagande i da smo mi navodno lideri i da smo neki 'balkanski tigar' pa će nas neko zakočiti. Ta ideja, ako je dobro osmišljena, ona je dobrodošla", rekao je Lekić.

Crnogorski zvaničnici su i ranije saopštili da bi carinska unija zaustavila Crnu Goru u procesu integracija u Evropsku uniju, odnosno vratila taj proces na nivo zemalja regiona koje su tek započele pregovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG