Dostupni linkovi

Đukanović: Priznajemo sve izborne rezultate, sačekaćemo konačne

U Crnoj Gori je započela izborna trka za 81 poslaničko mjesto u državnom parlamentu. Ostanite uz RSE i saznajte najnovije informacije.


Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.

Sažetak

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u ambijentu povećanih političkih tenzija i zdravstvenog rizika izazvanog epidemijom COVID-19.

Ovo su jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema i peti od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Za glasove građana se bori 11 izbornih lista, odnosno šest koalicija i pet političkih partija, među kojima je pet izbornih lista koje se bore za glasove pripadnika nacionalnih manjina Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana.

U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta.

11:28 30.8.2020.

CEMI: Do 11 glasali 35,4 odsto, zabilježena kršenja tajnosti glasanja

Centar za monitoring (CEMI) je saopštio da je do 11 časova glasalo ukupno 35,4 % birača. U regionu Podgorice glasalo je 35,8 %, na sjevernom regionu Crne Gore 31,7 %, a na jugu 37.1 %.

Oni su ocenili da je izlaznost veća nego na parlamentarnim izborima 2016. godine, kada je, kako su naveli, do 11 sati je iznosila 20,7%, a na izborima 2012. godine izlaznost je bila 18,2% saopšteno je iz Centra za monitoring, koji je apelovao na građane da drže propisanu distancu tokom čekanja u redovima za glasanje.

CEMI je naveo i da je registrovao veći broj kršenja tajnosti glasanja od samih birača.

“Birači su naglas izgovarali listu koju su glasali, birački listići su bili fotografisani, birački listići nisu presavijani u kabini za glasanje nego pred biračkim odborom”, saopštila je koordinatorka CEMI Maja Bjelić.

Više čitajte ovde.

12:46 30.8.2020.

CDT: Do podne glasalo 45,3 odsto

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio da je do 12 sati na biračkim mjestima glasalo 45,3 odsto birača ili 244.600 građana sa pravom glasa.

“To je za 15.4 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine kada je do 12 sati glasalo 29.9 odsto birača”, saopštio je CDT, organizacija koja takođe prati tok izbornog procesa u Crnoj Gori.

13:17 30.8.2020.

Milo Đukanović glasao u Podgorici

Pravo glasa na parlamentarnim izborima iskoristio je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je na biračko mjesto u Podgorici došao sa suprugom.

Izborno pravo su do sada iskoristili i nosioci liste opozicionih partija i koalicija Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović.

Draginja Vuksanović Stanković liderka SDP-a je glasala u rodnom Baru, a predsjendik Socijaldemokrata Ivan Brajović je glasao u Danilovgradu.

Opširnije čitajte ovdje.

13:31 30.8.2020.

CEMI: Do 13 sati glasalo preko polovine birača


Do 13 časova na parlamentarne izbore u Crnoj Gori odazvalo se 54,1 odsto upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za monitoring (CEMI) na pres konferenciji.
Kako su naveli, u regionu Podgorice glasalo je 54,5%, u sjevernom regionu glasalo je 48,4 %, a na jugu 57,2 % upisanih birača.

Više od 400 prijava nepravilnosti tokom izbornog procesa je stiglo pravnom timu nevladine posmatračke organizaciji CEMI, što je više nego tokom prethodnih izborih procesa.
Kako je saopštila Maja Bjelić, koordinatorka CEMi-ja, evidentirane su prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta.

„Povreda se vrši tako što birački odbori ne zahtjevaju skidanje zaštitne maske radi vizuelne identifikacije birača, čime se potencijalno omogućava glasanje sa tuđim identifikacionim dokumentom. Primjećeno je glasno izgovaranje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora prilikom identifikacije birača“, saopštila je Bjelić.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG