Dostupni linkovi

Crna Gora će se pridružiti sankcijama EU protiv Bjelorusije


Zbog hapšenja beloruskog novinara i aktiviste širom Evrope organizovni su protesti (okupljanje u Poljskoj)
Zbog hapšenja beloruskog novinara i aktiviste širom Evrope organizovni su protesti (okupljanje u Poljskoj)

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je za Radio Slobodna Evropa da će Crna Gora slijediti spoljnu politiku Evropske unije (EU) i kada su u pitanju nove sankcije prema Bjelorusiji, zbog hapšenja novinara i aktiviste Ramana Prataseviča.

Crnogorski ministar inostranih poslova je nakon razgovora sa predsjedavajućom OEBS-a i ministarkom vanjskih poslova Švedske Ann Linde, kazao da uskoro očekuje poziv Crnoj Gori da se priključi sankcijama EU što će ona, kako je istakao, i učiniti:

“Situacija u Bjelorusiji nije nešto što brine samo Evropsku uniju već i OEBS i mnoge naše partnere. Mi ćemo kao i do sada slijediti politiku sankcija EU iako su neke dosadašnje odluke za nas bile teške , prije svega za našu ekonomiju. Ali kada stigne poziv da se Crna Gora priključi restriktivnim mjerama mi ćemo se priključiti “ saopštio je Radulović.

Evropska unija i druge zapadne sile pripremaju se za uvođenje sankcija Bjelorusiji i prekid avionskih veza sa tom zemljom nakon što je 23. maja bjeloruski borbeni avion presreo putnički avion kompanije "Rajaner" i dopratio ga do Minska, gdje je novinar Raman Pratasevič uhapšen.

Roman Pratasevič se trenutno nalazi u pritvoru i suočen je sa optužbama za koje bi mogao da dobije i do 15 godina zatvora.

Vlast bjeruskog predsjednik Aleksandra Lukašenka tereti Prataseviča za organizaciju opozicionih protesta nakon avgustovskih predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Crna Gora se u novembru prošle godine zajedno sa još šest država koje nijesu članice Evropske unije, pridružila sankcijama koje je 27 članica EU uvelo Bjelorusiji kao odgovor na brutalni obračun sa prodemokratskim protestima izazvanih spornim predsjedničkim izborima.

Sankcije EU protiv režima u Bjelorusiji podržale su Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Island, Lihenštajn, Norveška i Ukrajina.

Podgorica se priključuje sankcijama EU protiv Bjelorusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG